27 Kasım'da operasyonlara başlayan silahlı muhalif gruplar, sadece 12 gün içinde 61 yıllık Baas rejimini sona erdirerek Beşar Esad'ın iktidarına da son verdi. Muhaliflerin Şam'a ulaşmasının ardından Beşar Esad ve ailesi, aceleyle Rusya'ya kaçtı. Bu gelişmeler sürerken, İran'dan dikkat çekici bir açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, Esad rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de İran'a ait silahlı bir varlığın kalmadığını belirtti.

Silahlı gücü kalmadı

Khabaronline haber sitesinin bildirdiğine göre, Selami, İran Meclisi'nde Suriye'deki son gelişmeler ve İran'ın takip edeceği askeri stratejilerin ele alındığı kapalı bir toplantıda konuştu. Esad rejiminin düşüşüne kadar İran'ın askeri danışmanlarının ve güçlerinin Suriye'de bulunduğunu belirten Selami, ancak şu anda İran'ın Suriye'de herhangi bir askeri varlığının bulunmadığını vurguladı. Toplantıda, bölgedeki askeri stratejiler, İsrail'in operasyonları ve İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği operasyonlar üzerinde duruldu. Ayrıca, bölgenin güvenlik ve istihbarat durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.

Suriye'de neler oluyor?

Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaşmıştı. Bu gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük sağlamıştı. 7 Aralık'ta başkent Şam'a girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle birlikte rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tamamen kaybederek çöküş sürecine girmişti. Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed başkentten kaçmak zorunda kalmıştı. Diğer yandan, Suriye Milli Ordusu da aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG'den temizlemişti. Operasyon sırasında Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör üssü haline gelen bölge PKK/YPG'den arındırılmıştı.

Editör: Uğur Bego