Oda kokusu olarak da sıklıkla kullanılan ve kusursuz, kalıcı bir sonuç elde etmenizi sağlayan esansiyel yağlar farklı pek çok zevke de hitap edebilmektedir. Doğal olduğu için nefes alışverişinde de fayda sağlayan ve etkisini kısa süre içerisinde gösterebilecek olan bir tür olduğu için seyreltilmesi adımında su değil taşıyıcı yağlar tercih edilmelidir.
Esansiyel Yağ Özellikleri Nelerdir?
Doğal içeriği ve yoğun koku özelliklerine sahip sıvı özleri olarak tanımlanabilen esansiyel yağ özellikleri fiziksel ve zihinsel olarak da rahatlamanıza olanak tanıyabilir. Hoş kokuları ile her zevke hitap eden uçucu yağlar olarak da kabul edilen esansiyel yağlar bitki çeşitlerinden elde edildikleri için materyal olarak da sıvı içeriğe sahiptirler. Kozmetik amaçla da sıklıkla kullanılan ve geniş bir kullanım alanına sahip olan esansiyel yağ özellikleri uçucu, kokulu ve aroması olan bir üründür. Özellikle ofis ve ev ortamlarında rahatlatıcı etkisi ile de dikkat çekmektedir.
Esansiyel Yağlar Ne İşe Yarar?
Ortamın kokusunu zarif bir şekilde değiştirirken aynı zamanda bitki özlerinden elde edildikleri için de zihinsel rahatlama sağlayabilirler. Antiseptik özellikleri sayesinde cilt bakımı içinde kullanılabilen ve tazelik, canlılık hissi vererek odaklanmayı arttırabilen özelliklere de sahiptir. Esansiyel yağ etkileri zihinsel berraklığın artması ve hafıza güçlendirme içinde oldukça önemlidir.
Esansiyel yağ etkileri stresi gidermek, nefesi açmak ve cildin yatışması gibi pek çok etkinin yanında yorgunluğa da iyi geldiği bilinen özel bir yapıya sahiptir.
Esansiyel Yağlar Nasıl Kullanılmalıdır?
Esansiyel yağların kullanımı oldukça geniş çapta ele alınabilir. Özellikle kişilerin cilt bakım rutini için sıklıkla tercih ettikleri ürünler olarak farklı pek çok açıdan değerlendirilebilirler. Oda kokusu olarak da sıklıkla tercih edilen yağların doğrudan uygulanması ise yanlış bir uygulama şekli olacaktır. Mutlaka farklı yağlar ile kırılması ve bütünleştirilip, hafifletildikleri zaman kullanılması önemlidir. Farklı pek çok haliyle tercih edilen ürünlerin su ile seyreltilmesi ise doğru bir adım olmayacaktır. Esansiyel yağların kullanımı için öncelikle taşıyıcı yağlar ile bütünleştirilmeleri de gerekecektir.
Esansiyel Yağ Çeşitleri Nelerdir?
Farklı kullanım alanları ve özellikleri ile dikkat çeken esansiyel yağ çeşitleri pek çok farklı içeriğe sahip olan sıvı formda ürünlerdir. Farklı amaçlar için değerlendirilebilecek olan yağların seyreltilerek kullanılması ise oldukça önemlidir. En sık tercih edilen ve değerlendirilen esansiyel yağ çeşitleri ise şu şekilde belirtilebilir;
-Nane yağı,
-Çay ağacı yağı,
-Ylang yağı,
-Bergamut yağı,
-Gül yağı,
-Lavanta yağı,
-Limon yağı,
-Okaliptus yağı,
-Kekik yağı,
-Paçuli yağı,
-Biberiye yağı,
Esansiyel Yağlar Cilde Sürülür Mü?
Doğal bitki yaprakları, özleri ve kökleri itibariyle hazırlanan esansiyel yağların cilt için kullanımı oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Doğrudan cilde uygulanması halinde tahrişe yol açabilecek olan yağların seyreltilmeden cilde uygulanması ise doğru değildir. Tamamen etkili bir sonuç alabilmek için kusursuz bir seçim yapmanıza olanak tanıyan yağlar özellikler antiseptik özelliği ile sivilce ve akne sorununa karşı kullanılacaksa çok daha dikkatli olunmalıdır.
Uygulama miktarı da önemli olan esansiyel yağların cilt için kullanımı oldukça geniş çapta incelenmelidir. Tamamen cilde uygulanması ise doğru olmayacaktır. Yağların kuvvetli içeriğe sahip olması sebebiyle alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden mutlaka çok iyi bir oranla seyreltilmesi gereklidir.
Cilde İyi Gelen Esansiyel Yağlar Hangileridir?
Doğal içerikleri ile dikkat çeken ve cilde iyi gelen esansiyel yağlar arasında besleyici özellikleri ile dikkat çeken pek çok çeşit bulunmaktadır. Bu yağ çeşitleri özelliklerine göre cildin ihtiyacı olan bir tercih yapılması ise oldukça önemlidir. Nem dengesini sağlamak, yağ dokusunu sağlamak gibi pek çok açıdan etkisini gösteren ürünler arasında en sık tercih edilen ürünler ise şu şekilde belirtilebilmektedir;
-Badem yağı,
-Çam terebentin yağı,
-Jojoba yağı,
-Papatya yağı,
-Lavanta yağı,
-Limon yağı,
-Biberiye yağı,
-Çay ağacı yağı,
-Kekik yağı,
Esansiyel Yağlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Farklı amaçlara hizmet etmek için tercih edilebilen esansiyel yağlar içerisinde kimyasal bulundurmaması sebebiyle dikkat çekmektedir. Uygulama alanlarını bilmek ise oldukça önemlidir.
Rahatlatıcı etkisi olan esansiyel yağ hangisidir?
Nane yağı, Okaliptus yağı gibi nefes açan özellikleri ile rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen yağ çeşitleri sıklıkla tercih edilebilirler. Farklı alanlarda oda kokusu olarak veya migren, sinüzit atakları içinde tercih edilebilecek olan yağlar sayesinde doğal yöntemlerle bir çözüm sağlanabilir.
Lavanta yağı ve Gül yağı parfüm yerine kullanılır mı?
Esansı ile yoğun koku bırakan etkisi bulunması sebebiyle parfüm yerine esansiyel yağ çeşitleri tercih edilmesi mümkündür. Seyreltilerek uygulama yapılması halinde etkisini gösterebilecek olan lavanta yağı ve gül yağı ise uzun süre kalıcı etkisi ile dikkat çekecektir.