Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ev hayvanlarının kimliklendirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, Aydın’da 48 bin ev hayvanı kayıt altına alındı.

Kedi, köpek ve gelinciklerin kimlik bilgileri, mikroçip uygulamaları ile sistemde saklanarak, takibi sağlanıyor.

Ev hayvanları kayıt sistemi (PETVET) üzerinden kayıt yapılıyor

Ev hayvanı sahipleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” doğrultusunda, hayvanlarını Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) aracılığıyla kaydediyor.

Aydın'da 48 bin hayvan kimliklendirildi-1

Kedi, köpek ve gelincikler, deri altına yerleştirilen mikroçipler sayesinde kimliklendirilirken, sahiplerinin iletişim bilgileri, hayvanın yaşı, cinsi, aşı geçmişi gibi tüm önemli veriler sisteme işleniyor.

Aydın’daki ev hayvanları hakkında detaylı bilgiler kaydediliyor

Aydın’da şu ana kadar 26 bin köpek ve 22 bin kedi olmak üzere toplamda 48 bin ev hayvanı kayda alınmış durumda. Kayıt işlemleri sırasında, hayvanların adı, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi, rengi gibi temel bilgiler yanı sıra acil durum irtibat kişisi ve sağlık geçmişi de sisteme ekleniyor.

A W366974 04

Ayrıca, sahip değişikliği, kaybolma gibi durumlar da kaydedilerek ev hayvanlarının takibi daha düzenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Mikroçip uygulaması ile ev hayvanlarının takibi kolaylaşıyor

Ev hayvanlarına uygulanan mikroçipler, her bir hayvanın kimlik bilgileriyle eşleştirilerek, özel cihazlar ile kolayca okunabiliyor. Bu sistem sayesinde sokakta terk edilen ya da kaybolan hayvanların sahiplerine hızla ulaşılabiliyor.

Ayrıca, hayvanların aşı geçmişi ve sağlık bilgileri de sistemde saklanarak, olası sağlık sorunlarına karşı hızlı müdahalede bulunulabiliyor.

Aydın'da 48 bin hayvan kimliklendirildi-2

Aydın'daki ev hayvanlarının takibi daha düzenli ve güvenli

Ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmaları, Aydın’daki ev hayvanlarının izlenebilirliğini artırarak, terk edilme, kaybolma gibi olumsuz durumların önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Ayrıca, sağlık geçmişlerinin dijital ortamda saklanması, hayvanların daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesine olanak tanıyor.

Kaynak: İHA