GENEL HABERLER

F-35 yok F-15 verelim

ABD’li kaynaklar, Türkiye’ye F-15EX savaş uçağı satmaya sıcak baktıklarını ancak Türkiye’den bu yönde bir talep gelmediğini açıkladı.

TurDef’in haberine göre Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’ye F-15EX satışına sıcak bakıyor.

ABD, Türkiye’nin Eurofighter alımına herhangi bir tepki göstermiyor. Sistemlerin batı menşeli olması ABD için bir sorun teşkil etmiyor.

Ancak Eurofighter alımında olası sorun yaşanması durumunda Türkiye’nin ABD menşeli F-15 savaş uçaklarının en gelişmiş konfigürasyonlarından birisi olan F-15EX talep etmesi ABD tarafından sıcak karşılanıyor.

TurDef’in öğrendiği bilgilere göre Boeing'in F-15C Eagle veya F-15 EX Eagle II savaş uçaklarının gündeme gelmesi durumunda ABD'li kaynaklar Türkiye'nin bu tür jetleri satın alması fikrine açık olduklarını belirterek, “Jetlerimizi Türkiye'ye satmayı çok isteriz” dediler.

Ancak böyle bir taleple ilgili herhangi bir görüşme yapılmadığının da altını çizdiler.

F-16’lara yerli füze veya mühimmat takılabilecek mi?

Türk Hava Kuvvetleri'nin 40 adet yeni F-16 Viper ve mevcutları Blok 70 seviyesine yükseltmek için 79 modernizasyon kiti satın alma talebi Ocak 2024'te onaylanmıştı.

23 milyar dolar değerindeki silah talebi ABD silah ve füzelerinin alımını da içeriyor. Türkiye, geliştirilmiş ya da yeni F-16 Viper'lara yerli füze ya da mühimmat entegre etmek isteyebilir.

ABD kaynakları bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

S-400 konusunda sorun CAATSA değil NDAA

TurDef, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan S-400 / F-35 sorununa da değindi ve ABD’li kaynakların yorumunu aldı.

ABD’li kaynaklar S-400'lerin İncirlik Hava Üssü'ne konuşlandırılmasının sorunu çözmeyeceğini açıkladı. Kaynaklar “Eşik, NDAA'da belirtilen yasal gerekliliklerin yerine getirilmesiyle ilgili ve bu da CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasına izin verecek.” dedi.

Rusya'dan S-400 için gözdağı Rusya'dan S-400 için gözdağı

Kaynaklar, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin müzakere olarak adlandırılamayacağını, ancak görüşme olduğunu ve ABD'nin Türkiye ile ilişkilerde sadece ilgili yasalara göre hareket edebileceğini açıkladı.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) ABD savunma teşkilatlarını, politikalarını ve askeri fonları nasıl kullanabileceği konusunda rehberlik sağlamak için kongrenin her yıl çıkardığı bir yasa olarak tanımlanıyor.