Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘ye yükseltirken, görünümünü pozitiften durağana çekti. Kurumun raporunda, azalan dolarizasyon ve döviz talebi ile birlikte rezervlerin 149 milyar dolara çıktığı ifade edildi. Pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlarda düzenli ve kademeli bir düşüşün, dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği vurgulandı.
Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 50’ye çıkardığına dikkat çekilerek, bu parasal sıkılaşmanın Türk Lirası'nda reel değerlenmeye neden olduğu ve hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu belirtildi.
Faiz İndirimi 2025’te Bekleniyor
Fitch, enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 seviyesine yükseleceğini öngörürken, sıkı para politikasının, mali konsolidasyon ve dikkatli asgari ücret düzenlemeleri ile enflasyonda önemli bir düşüş sağlayacağını değerlendirdi. Kurum, Türkiye’de ilk faiz indirimini 2025’in başında gerçekleştirmeyi bekliyor. Bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,5, 2025 için ise yüzde 2,8 olarak açıklandı.
Fitch, erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan sapmanın Türkiye’nin kredi notu üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Mart'ta Kredi Notu Yükseltilmişti
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu en son 8 Mart 2024'te "B"den "B+"ya, görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti. Moody’s, Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çıkarmış, not görünümünü ise "pozitif" olarak korumuştu. S&P ise Mayıs ayında, yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.