Son Mühür - Yapay zekanın futbol dışında da etkileri arttı. 2000'li yıllarda teniste kullanılmaya başlanan Hawk-Eye teknolojisi, günümüzde çizgi hakemlerinin yerini alırken, basketbol gibi diğer sporlarda da benzer teknolojilerle topun dışarı çıkıp çıkmadığı gibi kararlar daha hassas bir şekilde alınıyor.

2009 yılında Thierry Henry’nin elle oynayarak Fransa'nın İrlanda’yı eleyip 2010 Dünya Kupası’na katılmasına sebep olan olay, video desteğiyle hakem kararlarının ne denli kritik olduğunu gözler önüne serdi. 2022 FIFA Dünya Kupası’nda ise yarı otomatik ofsayt teknolojisi (SAOT) devreye girerek ofsayt kararlarını daha hızlı ve doğru bir şekilde vererek oyunun adil ve akıcı kalmasını sağladı.

Hakem Yapay Zeka 1Hakem seviyesinde değil, ama etkili

Sporda yapay zeka üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Virginia Lynchburg Üniversitesi Profesörü John Eric Goff, yapay zekanın henüz bir hakemin yerini alacak düzeyde olmadığını belirtti. Goff, yapay zekanın nesnel kararlar verme konusunda başarılı olduğunu ancak duygusal unsurları anlayamadığını ve bu yüzden insan hakemlerin işini tam olarak devralamayacağını ifade etti.

Goff, "Futbol maçlarında kırmızı veya sarı kart gerektiren bir pozisyonun değerlendirilmesinde, oyuncunun niyetini belirlemek genellikle bir insan hakeminin kararına dayanır. Şu anki algoritmalar, yüz ifadelerini okuma veya el hareketlerini analiz etme gibi duygusal unsurları yeterince iyi çözümleyemiyor," dedi. Ayrıca, taraftarların VAR gibi teknolojilere alışmakta zorlandığını ve bu teknolojilerin güvenilirliğine hala şüpheyle yaklaştıklarını belirtti.

Yapay zeka: Araç mı, tehdit mi?

Yapay zekanın sporda insan iş gücünü tehdit etme olasılığı, etik açıdan en büyük endişelerden biri. Goff, "Spor dünyasında hala insan hakemlerin varlığını görmek istiyoruz. Dijitalleşme ile sanal spor oyunlarının cazip hale gelmesi mümkün olsa da, gerçek sporun yapay zeka ile tamamen yer değiştirmesini istemiyoruz," şeklinde konuştu.

Yapay zekanın sadece sporu değil, birçok sektörü de etkileyerek iş kaybı endişelerine yol açtığını vurgulayan Goff, hakemlerin de teknolojinin ilerlemesiyle mesleklerinin geleceği hakkında belirsizlik yaşadığını söyledi.

Hakem Yapay Zeka

Gelecek ve insan hakemler

Yakın gelecekte, yapay zekanın hakemlerin yerini alması beklenmiyor. Ancak, uzmanlar, yapay zekanın insan hakemlerle birlikte çalışacağı bir modelin daha olası olduğunu düşünüyor. Goff, "Umarım sahada hala hakemlerimizi görmeye devam ederiz," diyerek bu konuda karamsar olmadığını belirtti.

Kaynak: AA