Son Mühür - Uzmanlar, bu yenilikçi kalp pilinin insanlarda test edilmesi için birkaç yıl daha gerektiğini belirtiyor. Ancak, şimdiden tıp dünyasında büyük bir heyecan yaratan bu buluşun, özellikle ameliyat sonrası geçici kalp desteğine ihtiyaç duyan hastalar için devrim niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

Geçici kalp pillerine alternatif olabilecek bir buluş

Günümüzde milyonlarca kişi, kalp ritmini düzenlemek için elektriksel uyarılar gönderen kalıcı kalp pillerine bağımlı. Ancak, yeni geliştirilen bu minyatür cihazın, doğuştan kalp rahatsızlığı olan bebekler başta olmak üzere, kalp ameliyatı geçiren hastalar için büyük bir çözüm sunması bekleniyor.

Mevcut geçici kalp pilleri genellikle elektrotların kalp kasına dikilmesiyle ve kablolar aracılığıyla hastanın göğsüne bağlanmasıyla çalışıyor. Ancak pilin çıkarılması sırasında komplikasyon riski bulunuyor. Örneğin, 2012 yılında ABD’li astronot Neil Armstrong’un geçici kalp pili çıkarılırken yaşadığı iç kanama sonucu hayatını kaybettiği biliniyor.

Vücutta kendiliğinden eriyen teknoloji

Yeni geliştirilen ve yalnızca 1 milimetre kalınlığında, 3,5 milimetre uzunluğundaki bu kablosuz kalp pili, bir enjektör yardımıyla vücuda enjekte edilebilecek kadar küçük.

Cihaz, hastanın göğsüne yapıştırılan özel bir yama ile entegre şekilde çalışıyor. Yama, düzensiz kalp atışlarını tespit ederek ışık sinyalleri yoluyla kalp pilini yönlendiriyor. Elektrik enerjisini, vücut sıvıları aracılığıyla kimyasal enerjiden üreten özel bir galvanik hücre ile çalıştığı belirtilen cihaz, şu ana kadar fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve laboratuvar ortamındaki insan kalp dokularında başarıyla test edildi.

Tıbbi teknolojide devrim

Araştırmayı yöneten Northwestern Üniversitesi’nden Prof. John Rogers, bu yenilikçi kalp pilinin 2 ila 3 yıl içinde insanlarda test edilmeye başlanabileceğini duyurdu. Chicago Üniversitesi’nden Bozhi Tian ise bu cihazın sadece kardiyoloji alanında değil, sinir yenilenmesi, yara iyileşmesi ve akıllı implantlar gibi birçok farklı tıbbi uygulamada yeni imkanlar sunabileceğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelinde en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alıyor. Bu yeni nesil kalp pili ise, kalp hastalıklarının tedavisinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi