Lezzetli yiyecekler her zaman iştah açıcı olabilir, ancak bazı gıdalar sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir. Diyetisyenlerin ve beslenme uzmanlarının uyarıları ışığında, zararlı etkileriyle dikkat çeken gıdaların listesini derledik. İşte yemeden önce iki kez düşünmeniz gereken besinler...
1. SÜTSÜZ KAHVE KREMASI
Hidrojenize yağlar içeren bu ürünler, özellikle sıvı formuyla karaciğer için risk oluşturan yüksek fruktozlu mısır şurubu içeriyor. Yine bunların yanı sıra sindirim sorunlarına ve başka sağlık problemlerine yol açabiliyor. Uzman Diyetisyen Julie Andrews, kahve kremasının içeriğindeki yapay tatlandırıcıların da sağlık için tehlike arz ettiğini belirtiyor. Sade kahve içmek veya yulaf, badem ve hindistancevizi sütü gibi daha sağlıklı alternatifleri tercih etmek daha iyi olabilir.
Not: Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması, karaciğeri yağlandırması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (1) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (Nişasta Sanayicileri Derneği, Kaynak; WHO (2015). Sugars intake for adults and children, SACN (2015). Carbohydrates & Health)
2. ASİTLİ DİYET İÇECEKLER
Diyet olarak sunulan asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar içerdikleri için tehlikeli olabiliyor. Diyetisyen Shonali Soans, bu tatlandırıcıların kanser ve sindirim sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Aspartam gibi bileşenler de diyabet riskini arttırabiliyor. Bu tür içeceklerden kaçınmak için doğal meyve suları veya sade su tercih edilebilir.
3. AZ YAĞLI YER FISTIĞI EZMESİ
Fıstık ezmesi genellikle sağlıklı bir gıda olarak düşünülse de yağsız veya az yağlı versiyonları sağlık için tehlikeli olabilir. Diyetisyenler, bahsedilen ürünlerin ekstra şeker ve katkı maddeleri içerdiğini ve sağlıklı doymamış yağlardan yoksun olduğunu belirtiyor. Fıstık ezmesi alırken, içeriğinde sadece yer fıstığı, yağ ve biraz tuz gibi doğal bileşenler olduğundan emin olmak gerekiyor.
4. HAZIR KAHVALTILIK GEVREKLER
Kahvaltılık gevrekler, kolay hazırlanabilir olduğundan tercih sebebi olabilir. Ama ne yazık ki beyaz un içerdiğinden dolayı uzmanlar tarafından sağlıklı bulunmuyor. Diyetisyen Andrews, bu gevreklerin besin değerinin düşük olduğunu ve rafine karbonhidrat içerdiğini belirtiyor. Kan şekeri dalgalanmalarına neden olabiliyor ve gün boyu açlık hissi yaratabiliyor. Bu ürünlerin yerine tam buğday unu içeren gevrekler veya ev yapımı kahvaltılar çok daha iyi bir seçenek olabilir.
5. NOODLE
Noodle, kolay hazırlanan bir öğün seçeneği gibi görünse de yüksek oranda sodyum ve monosodyum glutamat (MSG) içerdiğinden pek de sağlıklı bulunmuyor. İçeriğindeki kimyasallar, bağımlılık yapıcı olabiliyor ve sürekli yeme isteği doğurabiliyor. Diyetisyen Soans, bu ürünlerin kimyasal işlemlerle yapıldığını ve besin değerlerinin düşük olduğunu vurguluyor. Noodle yerine tam buğday makarnası veya sebze bazlı alternatifler tercih edilebilir.