ALPER TEMİZ - Yöneticilerine ödenen 32.2 milyon liralık huzur hakkı, 700 milyon liraya yakın zarar ve son olarak ihalesiz bina satışıyla gündeme gelen Gübretaş, bu sefer de fabrika satışı ile gündeme geldi. Şişli'de bulunan 8 katlı binanın 5 katında hakkı bulunan Gübretaş, binanın 5 katını değerinin çok altında ihalesiz ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP)'a bildirmeden satmıştı. Denize nazır binayı ise Azerbaycanlı bir iş insanının satın aldığı ifade edilmiş, tarım ve çiftçi sendikalarıysa çıkan haberler üzerinden Gübretaş yöneticilerine "Net açıklama bekliyoruz, kimin malını kime satıyorsunuz" şeklinde tepki göstermişti.

Yumurtlayarak Üreyen Memeli Hayvanlar Yumurtlayarak Üreyen Memeli Hayvanlar

Ancak edinilen son bilgilere göre, satışa çıkartılanların arasında sadece Şişli'deki bina bulunmuyor. Gübretaş'ın eski yöneticilerinden edinilen bilgilerde, yönetim kurulunun zaten bir satış masası kurduğu ve bu sefer hedefte, İran'da bulunan RAZİ Gübre Fabrikası'nın olduğu ifade edildi.

I M G 20240627 W A0026

"Oklar Cengiz Holding'i gösteriyor"
Eski yöneticiden edinilen bilgide şu ifadelere yer verildi, "RAZİ'nin yüzde 48'i Gübretaş'a ait. Yüzde 24'ü AsyaGaz Enerjiye, yüzde 11'i TABOSAN'a, yüzde 11'i İranlı bir iş insanına ve geri kalan yüzde 6'lık pay ise işçilere ait. Yüzde 11'lik hisseye sahip İranlı iş insanı, Gübretaş'ın bu fabrikayı satışa çıkartmasından sonra, en ciddi alıcı konumundaydı. 'İhaleye çıkartırsanız alırım' dahi dedi. Ancak tabii ki bu fabrika da ihaleye çıkartılmadan satışa çıkartılıyor. Nokta atış olarak ise Cengiz Holding'in adı geçiyor. Net konuşmak gerekirse, bu fabrika ihalesiz bir şekilde Cengiz Holding'e verilmek isteniyor. Cengiz Holding'in aslında buradaki amacı amonyak üretimidir. Çünkü bu fabrika dünyanın en büyük üçüncü amonyak üreticisidir. RAZİ Petrokimya, yılda 1 milyon tonluk amonyak üretim kapasitesine sahip. Türkiye'de 6 milyon tonluk gübrenin yaklaşık 3 milyon tonu üre, 2 milyon tonu kadarı da tarım için kullanılıyor. 1 milyon ton amonyak, çok büyük bir üretim kapasitesidir kısacası. Eğer bu fabrika, bir Tarım Kredi Kooperatif iştiraki olan Gübretaş'ın elinden çıkartılarak Cengin Holding'in eline geçerse, Gübretaş'ın misyonu tamamen biter. Bu kadar büyük güce sahip Gübretaş nasıl 2024 faaliyet raporunda 700 milyon liraya yakın zarar eder, huzur hakkı paylarında neden milyonlarca liralık ödemeler havada uçuşuyor... İhalesiz satışlara neden kimse dur diyemiyor; düşünmek gerek. Cengiz Holding'i gübre üretiminde de Toros Gübre'den daha büyük bir aktör haline getirmek istiyorlar."

Muhabir: Alper Temiz