EĞİTİM HABERLERİ

Güçlü anne güçlü özel birey projesi: Engelli çocuk annelerine umut olacak

Kastamonu'da hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi çerçevesinde engelli çocukların anneleri, Bu eğitimler sayesinde annelerin sorunlarını çözebileceği ruhsal sağlamlıklarını artması aynı zamanda ruhsal güçlenmesi sağlanarak, çocuklarının bakımlarında katkıda bulunması hedefleniyor.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan’ın yürütücülüğünde hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, engelli bireylerin annelerine umut olacak. 6 ay sürecek proje çerçevesinde engelli çocuk sahibi 30 anneye 15 farklı konuda eğitim verilecek. Dicle Üniversitesinden Doç. Dr. Funda Gümüş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Eren’in araştırmacı olarak yer aldığı “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Proje çerçevesinde işitme yetersizliği, görme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, çoklu yetersizlik, dil ve konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve duygu/davranış bozukluğu teşhisleri koyulan çocukların annelerine eğitimler verilecek.

Eğitimler sayesinde engelli ya da özel birey çocuğa sahip annelerin psikodrama eğitimi ile hedef kitlenin psikolojik iyi oluşları sağlanacak. Ayrıca proje ile annelerin çocuklarıyla serbest zaman geçirmelerini sağlayacak çocuklarına şefkatli yaklaşımlar atölyesi, etkili iletişim kurma, özel çocukların davranış problemleri ile başa çıkma, sanatın ruh sağlığına yaralarına yönelik eğitimler ile ebru, taş baskı, ahşap boyama, çarşaf bağlama, takı tasarımı, seramik sanatı ve teknoloji pazarlama eğitimleri yapılacak. Ayrıca anneler için çeşitsel etkinlikler düzenlenecek.


Anneler her alanda desteklenecek
Proje çerçevesinde üretilen el emeği ürünler, “üretiyorum, satıyorum” faaliyetleri çerçevesinde e-ticaret pazar yerleri atölyeleri açılarak el emeklerinin uygulamalar aracılığı ile nasıl satılacağı öğretilecek. Projeyle engelli bireylere sahip olan annelerin ruhsal sağlıkların arttırılması ve edindiği hobilerden ürettiği el emeklerini tanıtma, hatta ek gelir elde edebilmelerine katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca proje sayesinde annelerin sorunlarını çözebileceği, ruhsal sağlamlıklarını artması, aynı zamanda ruhsal güçlenmesi sağlanarak, çocuğun bakımına katkıda bulunulması hedefleniyor. Projenin tanıtımı Kastamonu Üniversitesin Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

“600 projeden 68 proje geçti, bu projede onlardan bir tanesi”
Proje yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan, “Bu projeye 2022 yılında hazırlık yaparken bana Huriye Boyraz hanımın telefon numarasını verdiler. Dediler ki ‘dernek başkanı olacak’ o zamanlar dernek yoktu. Ancak kafamda özel birey annelerini rahatlatmak, onların ruhuna hitap etmek, çocukları olmadan mutlu etmek, kendilerini sevmeyi sağlamak, sosyalleşmek toplumumuzun onlara verdiği damgalamadan uzak tutmak. Onların çocuklarıyla beraber toplumda yaşayabilmelerini sağlamak için kafamın içerisinde düşünceler dönüp duruyor ama ilinde başarısız oldum başvurmadım bile çünkü proje ekip işi. Birikmesi ve zamanla olması gerekiyordu. Huriye Boyraz hanımın desteği ile Ahmet Şirin hocamla tanıştım. 600 projeden 68 proje geçti” dedi.

“Hem proje açısından hem de velilerimiz açısından çok ciddi bir çalışma olarak görüyoruz”
Proje yazarı Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin de, “Bu tek taraflı bir proje değil. Siz velilere müthiş bir imkan sağlıyor. Profesör ve doçentler sizlerle olacak. Aynı zamanda ders görmenin dışında onları tanıyacaksınız. Proje bittiğinde de kapılar kapanmayacak. Birden fazla çevre edineceksiniz. Birçok insan tanımış olacağız. Bu anlamda da sadece proje işlemeyecek özel birey ailelerimizle çok ciddi kazanımlar elde edilecektir. Çok güzel insanlarla tanışmış olacaklar. Sağlık Bilimleri Fakültesi, 4-5 ay boyunca elinizde olacak. Sizin üzerinizden özel eğitim okullarımız faydalanacak. Bu bir araştırma çalışması. Velilerimizin özellikle katılımlarını bekliyoruz. Biz şu anda özel bireylerimizle İçişleri Bakanlığı projesi çalışıyoruz. Sizinle yürütülecek çalışımlardan elde edilecek sonuçlar olumlu ya da olumsuz fark etmiyor. Özel birey annesi mutlu etti ya da etmedi, değer kattı ya da katmadı ne yaptık da kattı ne yapmadık da katmadı sonucu bir sonraki dönem ve başka araştırmacılar için bir veri seti oluşturacak. Basite alınacak bir yönü yok. Hem proje açısından hem de velilerimiz açısından çok ciddi bir çalışma olarak görüyoruz. Aynı şekilde sizlerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

“Kastamonu Üniversitemiz şu anda engelsiz bir üniversite”
Yapılan projenin aileler ve özel bireylere iyi geleceğini ifade eden Özel Bireyler ve Aileleri Danışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ise, “Bu güzel projede bir ardayız. Bizim hayallerimizin gerçek olduğu bir proje çünkü anneleri yaz döneminde iyi zamana denk geldi. Annelerin birazda olsa rahatlamasına ve çocuklarımızı emanet edeceğimiz, annelerin psikolojisine iyi gelebilecek çok güzel imkanların olduğu bir proje. Kastamonu Üniversitemiz şu anda engelsiz üniversite. Bunu layıkıyla yapma noktasında elimizden geleni yapacağız. Anneyi rahatlattığımız zaman inanın özel bireylerimize de en azından bu yaz döneminde çok güzel olacak. Annelerime sadece üniversitemizin kapısından içeri girmek yeterli diyorum. İçeriğine baktığınızda anlattıkları zaten çok güzel bir proje. Havva hocam yıllardır özel bireylerimizin okullarında ve özel eğitim kurumlarımızda her zaman yanımızda. Aile bireylerimizle bire bir ilgilenir kendisi. Emeği geçen söz söyleyen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından projenin tanıtımı gerçekleştirildi.