GENEL HABERLER

Güvenli Ödeme Sistemi: İkinci el araç alışverişinde alıcıdan satıcıya noter güvencesi

İkinci el araç satış işlemlerinde alıcı ve satıcı arasındaki para transferleri Güvenli Ödeme Sistemi (GÖS) ile güvence altına alındı.

Güvenli Ödeme Sistemi, 2020 yılında Adalet Bakanlığı tarafından başlatıldı ve noterliklerde gerçekleştirilen ikinci el araç satışlarında para transfer işlemlerini elektronik ortama taşıdı.

Bu sistem, emanet hesaba alınan paranın noter işlemleri tamamlandıktan sonra güvenli bir şekilde ilgili kişinin hesabına aktarılmasını sağlayarak vatandaşların mağduriyetini önlüyor.

Uygulama sayesinde nakit taşıma sırasında yaşanabilecek çalınma veya kaybolma riskleri ortadan kalkıyor. Satış bedeli, noter işlemleri tamamlanmadan satıcının hesabına geçemediği için alım satım süreci daha güvenli hale geliyor.

Ayrıca, sistem alıcı ve satıcıyı her aşamada SMS ve elektronik posta ile bilgilendirerek sürecin şeffaf ve takip edilebilir olmasını sağlıyor.

Hedef oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek

Yeni uygulama kapsamında, taraflar arasında anlaşmazlık durumunda ve satış işlemi iptal edildiğinde, alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esnasında bildirilen banka hesabına iade edilecek. Bu özellik, dolandırıcılık ve hileli davranışlardan kaynaklanabilecek zararları önlüyor.

Güvenli Ödeme Sistemi'nin devreye girmesiyle birlikte, araç satışlarında para transferleri güvenli hale getirildi, sahteciliğin önüne geçildi ve hizmetin sağladığı kolaylık sayesinde memnuniyet artırıldı.

Ayrıca, kişi haklarının korunması sayesinde devletin güvenilirliği arttı, mali denetim olanağı ile vergi kaybı engellendi ve finansal kuruluşlar için yeni iş fırsatları yaratıldı. Yeni sistemle birlikte, araç satış işlemleri sırasında bloke, çek gibi masraflardan kaçınılmakta ve işlemler kredi kartı veya banka kartı ile yapılabiliyor.

Bu düzenleme, ödeme aracı seçeneklerini çoğaltarak vatandaşların nakit taşıma ve bu süreçten kaynaklanan riskleri ortadan kaldırıyor. Ayrıca, kayıtlı ödeme araçları sayesinde vergi, resim ve harçların doğru şekilde hesaplanması sağlanarak vergi kaybının önüne geçiliyor.

Nasıl başvuru yapılır? Nasıl kullanılır?

Güvenli Ödeme Sistemi'ni (GÖS) kullanabilmek için aracı kuruluşlardan birine başvuruda bulunulmalı. Bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları, GÖS'ün uygulanmasında "Aracı Kuruluş" olarak rol alabilir.

Bu sisteme dahil olabilmek için, ilgili banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun Türkiye Noterler Birliği ile bir protokol imzalaması ve Türkiye Noterler Birliği'nin bilişim sistemleri ile entegrasyon sağlaması gerekiyor.

Bu entegrasyon, sistemin etkin bir şekilde çalışmasını ve güvenli ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlıyor.

Güvenli Ödeme Sistemi'nin kullanımı oldukça basit. Araç satış işlemi yapmak isteyen alıcı ve satıcı, herhangi bir "Aracı Kuruluş"a başvurarak aracın plaka ve diğer bilgileri ile kendi kimlik bilgilerini sisteme kaydeder.

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, araç satış bedeli "Aracı Kuruluş"un belirlediği hesaba yatırılır. Sonraki adımda, tarafların yapması gereken tek şey noterlikte araç satış sözleşmesini imzalamak.

Noterlikte imzalar atılarak araç satış işlemi tamamlandığında, satış bedeli otomatik olarak satıcının hesabına aktarılır.

Eğer satış bedeli, "Aracı Kuruluş"un belirlediği hesaba yatırılmamış veya bu hesapta bloke edilmemişse, sistem araç satış işlemini otomatik olarak engeller. Bu mekanizma, dolandırıcılık ve benzeri olumsuz durumları önlemeye yardımcı olur.

Para alışveriş işlemi nasıl gerçekleşecek? Sistemin bir ücreti var mı?

Para alışverişi, aracın satış işlemi tamamlandığında (yani araç tescil işlemi yapıldığında) yalnızca "Aracı Kuruluş"lar aracılığıyla gerçekleşiyor.

Bununla birlikte, araç satış sözleşmesi, her zamanki gibi noterlikte yapılıyor.

Sistemin kullanımı karşılığında "Aracı Kuruluş"lar bir ücret tahsil edecektir. 2024 yılı için bu ücretin üst sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 105,00 TL olarak belirlendi.

Aracı kuruluşlar nelerdir?

2024 yılı itibari ile aracı kuruluşlar arasında pek çok banka ve ödeme kuruluşu bulunuyor.

Bunlar arasında Taşıt Takas, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Param, Elekse Ödeme Kuruluşu, AlBaraka, Devret, Halkbank, Akbank, TEB, Moka, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, QNB Finansbank ve Fibabanka bulunuyor.