Bir zamanlar sabır, el becerisi ve uzmanlık gerektiren terzilik mesleği, günümüzde hızla azalan bir zanaat haline geldi.

Aydın’da 38 yıldır terzilik yapan Kürşat Çay, çırak bulamama sorunuyla karşı karşıya kalınca, işlerini yetiştirebilmek için randevulu sisteme geçti.

Çırak Yetiştirmek Için Randevulu Sisteme Geçti

Çırak bulamama krizi

Terzilik mesleği, özellikle hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte ciddi bir gerileme yaşıyor. Kürşat Çay, mesleğe 1986 yılında başladığını ve işini severek yaptığını belirterek, terziliğe olan ilginin azalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Çırak yetiştirme yetkisi olmasına rağmen gençlerin bu alanda çalışmayı tercih etmediğini söyleyen Çay, “Herkes masa başı işlerde çalışmayı istiyor.

Sabır gerektiren işler gençlere cazip gelmiyor. Bu durum mesleğin geleceğini tehdit ediyor” dedi.

Ayrıca zorunlu eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte meslek öğrenimine olan ilginin iyice azaldığını vurguladı.

Hazır giyimin terziliğe etkisi

Hazır giyim sektörünün standart kalıp giysilerle çalışması, terzilerin iş yükünü artırıyor. Hazır giysilerin farklı vücut yapılarına uygun olmaması nedeniyle müşterilerinin sık sık tamir veya düzenleme için kendisine başvurduğunu ifade eden Çay,

"Hazır giysiler çoğu zaman insanların üzerinde emanet gibi duruyor. Ben de onları kişiye özel hale getiriyorum" dedi.

terzi çırağı

Randevu sistemiyle çözüm

Çırak bulamama sorununu aşmak için işlerini planlı hale getirdiğini belirten Çay, randevulu sisteme geçerek iş yoğunluğunu daha iyi yönettiğini söyledi.

"Randevu sistemi sayesinde her müşterime zaman ayırabiliyorum. İşlerini 3 gün içinde teslim ediyorum. Bu, hem benim işimi kolaylaştırıyor hem de müşterilerime ne zaman hizmet alacaklarını bilme rahatlığı sağlıyor" dedi.

Terzilik mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Mesleğin yok olmaması için gençlerin bu alana teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Kürşat Çay, "Terzilik hem bir sanat hem de bir ihtiyaçtır.

Bu meslek unutulmamalı, çünkü insanlara özel ve kaliteli hizmet sunan terziler her zaman gerekli olacaktır" diyerek mesleğin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA