Radyo Ege ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle hazırlanan ‘Her İşin Başı Sağlık' programının konuğu İç Hastalıkları ve Gastroentereloji Uzmanı Dr. Cem Mermut'tu. Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un moderatörlüğündeki programda 'oruç sağlık sistemimizi nasıl etkilenir' sorusuna cevap arandı.
İşte Dr. Cem Mermut'un açıklamalarından öne çıkan detaylar...
Oruç Farsça 'ruze' kelimesinen geliyor, dünyada açlıkla ilişkli tedaviler biraz daha popüler oldu. Ramazan orucuyla tedavi orucunu ayırmak gerekiyor. Oruçlar bir diyet orucu dediğimiz var, bazı gıdaların kısıtlandığı şeyler giriyor. 90'larda ABD'de bir çılgınlık başladı işte kanseri tedavi etmek için falan gibi. Diyet ve sağlık için yaptığımız orucun tekniği farklı Ramazan orucunun tekniği farklı. Beyinde duygusal bir durumu var. Dini inançla yapılan oruç insanı rahatlatıyor. Ramazan orucunda en çok sususuzluk görülüyor. Hamile annelere ve süt veren annelere pek tavsiye edilmez. Dikkat ve konsantrayon gerektiren işlerde oruç tutulması sakıncalı olabilir. Bu konuyla ilgili çalışmalar Almanya'da yapılmış. Oruçla ilgili olumsuz bir tablo çıkmamış. Belli bir süre sonra bünye oruca alışıyor.
Açlık ve tokluk hissimiz bozuldu...
Açlık ve tokluk duygusu bozulmuş bir nesiliz. Yağ metabolizması üzerine olumlu etkleri var. Yağ asitlerini düzenliyor. Şekeri beli organlar kulanıyor, birinci öncelik beyinde. Yağdan keton cisimcikleri çıkar. Karaciğerden kana çıkan kan şekeri tükenir, 14-15'inci saatten sonra yağ asitleri yakılmaya başlanır. Öz denetimi sağlıyor, açlığa irade gücüyle karşı çıkabiliyorsunuz.
Türk toplumu kafein bağımlısı bir toplum...
Glüten diyetleri çok popüler olmuş şeyler. Hem hafifleme hissi uyandırıyor, tuz ve karbonhidrat azaldığı için rahatlamayı vücut hisseder. Anadolu toplumu ekmeğin kralıdır. Çok yoğun gluten tüketiyoruz. Ara ara bu türden şeyler yapmak iyidir. Türk toplumu büyük oranda kafein bağımlısıdır. Avrupa'da kafein bağımlısı denecek türden çok insanımız var. Demlik demlik çay içiyoruz. İnsülin direnci iyi olan insanların moralleri daha yüksektir. Şekerin sinir sistemine etkisi var.
İlk karşılaşan mikroplar...
Bir gıda aldığımızda gıdayla ilk karşılaşan bağırsaklarımızdak mikroplardır. Kimi insan yemek yediğinde hemen uykusu gelir, bağırsağımız için en iyi yiyecekler lifli ve posalı yiyecekler. Bir kola içmek bile vücudumuzu etkiliyor. Bağırsağın mutluysa mutlusun, mutsuzsa mutsuzsun.
Lifli besinler öneririm...
Kabızlık çekenlere kesinlikle salata ve lifli besinler öneririm. İlaç kullanan şeker hastalarının 14-15'lik saat süen orucu tutmamasında fayda var.