SON MÜHÜR - HAK-İŞ Konfederasyonu İzmir İl Başkanı Gültekin Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıkladığı asgari ücret rakamlarını hakkında önemli açıklamalarda ve tespitlerde bulundu. Şimşek, "Belirlenen rakam ülkemizin gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak bir rakamdır.Her yıl aralık ayında maalesef bir tiyatro ile karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz." dedi.
"Her yıl tiyatro ile karşı karşıya kalıyoruz"
Asgari ücret rakamlarının işçileri temsil etmediğini ve komisyonun anti demokratik bir çalışma tarzına sahip olduğunu belirten HAK-İŞ İzmir İl Başkanı Gültekin Şimşek, "Çalışanların önemli bir kısmını ilgilendiren asgari ücret, 2025 yılı için net 22.104,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen rakam ülkemizin gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak bir rakamdır.Her yıl aralık ayında maalesef bir tiyatro ile karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. İşçilerin tamamının temsil edilmediği antidemokratik bir komisyon ile karşı karşıyayız. Komisyon katılımcı bir anlayış ile dizayn edilmediği için adil ve gerçekçi bir tespit yapılamamakta ve maalesef her sene dağ fare doğurmaktadır.Asgari ücret, ücretlerin minimum düzeyini belirleme aracı olarak uygulandığında belirlenen rakamlar normal görünebilir ancak ülkemizde çalışanların yarısı asgari ücret ile çalışmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde asgari ücret geçim ücretidir." diye konuştu.
"Asgari ücret rakamı sosyal koşullarla uyumlu değil"
Ayrıca, enflasyon altında belirlenen rakamların çalışanları ekonomik olarak derinden etkilediğinin altını çizen HAK-İŞ Konfederasyonu İzmir İl Başkanı Gültekin Şimşek, şu ifadeleri kullandı: "Son yıllarda asgari ücret tespit edilirken, gerçekleşen enflasyonun altında bir rakam belirlenmemişken, 2025 yılı için açıklanan rakamın gerçekleşen enflasyonun altında kalması, çalışanları ekonomik olarak derinden etkileyecektir. Ayrıca enflasyon altında belirlenen bu rakamlar toplu sözleşme düzenini de olumsuz etkileyecek bir durum meydana getirecektir.Ülkemizde ücretli kesimin milli gelirden aldığı pay her yıl erimeye devam ederken ve gelir dağılımı adaletsizliği artarken, çalışanları enflasyonun sebebi olarak görmek, ekonomik verilerin çalışanlar üzerinden düzeleceğini beklemek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. HAK-İŞ olarak, asgari ücret tespitinde her zaman vurgu yaptığımız sosyal diyalog temelli bir yaklaşımla, masada kalarak müzakereyi devam ettirmenin önemini tekrar belirtiyoruz. Asgari ücret tespit komisyonunun çoğulcu, katılımcı ve kapsayıcı olmaktan çok uzak, çağın gerisinde kalmış yapısının değiştirilmesi, tüm kesimlerin temsil edildiği katılımcı bir anlayışla ivedilikle yeniden belirlenmesi talebimizi yineliyoruz. HAK-İŞ olarak belirlenen asgari ücretin günün ekonomik ve sosyal koşullarıyla uyumlu olmadığını belirtiyor, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz."