Bölgede uzun süredir arsa mağduriyeti yaşayan vatandaşların kurduğu İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, bölgenin SİT kapsamının genişletilmesini desteklediklerini, yüksek katlı yapılaşmaya ise karşı olduklarını söyledi.

“İNCİRALTI’NDAN DEĞİL, BİRBİRLERİNDEN DE HABERLERİ YOK!”

Karabulut, “Biz Sayın İbrahim Arslan başkanlığı döneminde EGEÇEP’le bir araya gelerek konuyu istişare ediyorduk. Son yapılan açıklamalr ‘Biz bir şey bilmiyoruz’ açıklamasıdır. Biz yönetimdeki değişiklik sonrasında basın bültenlerimizi, ortak çalışmalarımızı kendilerine göndermiş olmamıza rağmen, bu açıklamalar ‘Bizim İnciraltı’ndan değil, birbirimizden de haberimiz yok’ demektir. Birbirlerinden haberdar olmayanların, İnciraltı’ndan bihaber olması çok normal” dedi.

BİZİ KORUMASI GEREKENLER RANT’A YAKIN DURDU

Tayfun K2

İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut

İnciraltı’nda hak sahibi olanların İzmir’in has evlatları olduğunu hatırlatana İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, “Bölgenin yüzde 99’u şahıs mülkiyeti. Biz artık vefatlarla, devirlerle bölgede hakkını arayan beşinci nesil olduk. Bizler buraya başka kentlerden, bölgelerden göç edip yerleşmedik. Biz has İzmirlileriz. Dolayısıyla kentimizin STK’larıyla, meslek odalarıyla yakın temas içinde olmak isterdik. Ancak bize yakın durmasını beklediklerimiz, aramıza mesafe koydu. İklim Değişikliği ve Çevre Bakanımız 8-10 kere İzmir’e geldiyse hepsinde bizimle görüştü. Biz 20-25 kere Ankara’ya gittik, hem bakanlık yetkilileriyle hem de bakanımızla görüştük. Biliyorsunuz bölge rant açısından çok değerli bir bölge. Git gide verasetle, devirlerle parseller de küçülüyor. Biz dolayısıyla bölgede gökdelen imarı istemiyoruz. Belki bizim açımızdan çok karlı olacak ama bu yaşadığımız kente ihanet olur. Bunu da bakanlık yetkilileriyle her görüşmemizde dile getirdik. İmar parsellerimizi küçük tutmak istiyoruz, büyük parseller istemiyoruz. Bakanlık da bu taleplerimizi kabul etti. Konutlarda iki dönüm iki kat, günü birlik tesislerde bir kat ve turizm ve ticaret alanlarına 3 kat izin verildi. Bu 32 yılın en düşük emsali oldu biz de bu kararı öpüp başımıza koyduk.  Normalde belediyelerin bize yakın olması gerekirken, bize uzak sermayeye yakın durduklarını görmek bizleri yaralıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yürütmeyi durdurma için olayı mahkemeye taşıyor olması da bunun örneği ancak tüm iş ve işlemler yasalara uygun olduğu için mahkemeden aleyhimize bir sonuç alamadılar. Biz kanundan nizamdan ayrılmadık ama kimse de bize ceza kesmeye kalkmasın” dedi.

BAKANLIK BURAYA EL KOYDU

18. madde sürecinin bölgede ciddi bir şekilde başlayacağını söyleyen Karabulut, “18. Madde sürecini de çok önemsiyoruz. Çok önemsiyor ve ciddiye alıyoruz. Bölgede 18. Madde uygulamalarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız kendisi yapacak.” ifadelerini kullanacak.

TÜRKİYE’DE TEK PROJE GELİYOR

Bölgede çarpık yapılaşmanın olmamasında hak sahiplerinin duyarlılığının büyük pay sahibi olduğunu hatırlatan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “Geçmiş dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun bölgede çarpık ve kaçak yapılaşma olmaması nedeniyle hem yüzümüze hem de gıyabımızda bize defalarca teşekkür ettiğini bütün İzmir kamuoyu hatırlayacaktır. Herkesin burada çarpık yapılaşmayla ilgili endişeleri vardı biliyorsunuz. İnciraltı Kentsel Tasarım Rehberi hazırlanacak. Burada kimse kafasına göre yapılaşma yapamayacak. Mimarlar Odamızın böyle bir projeye ilk önce parmak kaldırıp katılması gerekmez miydi? Meslek odaları maalesef bir başkan bir avukattan ibaret olmamalı. Bir kere kapımızı çalıp, bize destek olmadılar” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ertuğrul TURAN