İzmir’in Gaziemir ilçesinde, eski kurşun fabrikası sahasında yıllardır çevreye yayılan radyoaktif atıkların temizlenme süreci, bölge halkı ve çevre örgütlerinin endişesiyle mahkemeye taşındı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İnsan Hakları Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski Başkanı Tunç Soyer'in de aralarında bulunduğu bir grup yurttaş, temizleme işleminin durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurarak sürecin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesini talep etti.


ÇED sürecine muafiyet tartışması


Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından 2022’de yetkilendirilen EKOVAR AŞ'nin yürüttüğü temizleme çalışmalarının, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinden muaf tutulduğu ortaya çıktı. Projenin, daha önce farklı bir çalışmada verilen ÇED olumlu kararına dayandırılarak yürütülmesi, çevre örgütleri tarafından hukuki yollara taşındı. Davacılar, temizleme faaliyetlerinin yetersiz ve yüzeysel olduğunu, atıkların toprağın alt katmanlarına ve yeraltı sularına sızdığını belirtiyor.

"Sağlık ve çevre riskleri göz ardı ediliyor"


EGEÇEP Eş Sözcüsü Avukat İpek Sarıca, radyoaktif atıkların yalnızca yüzeyde değil, yeraltına da sızdığını belirterek, "Bu durum çevrede yaşayan halkın sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Uzun vadede kanser ve solunum yolu hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi. Sarıca, sürecin şu ana kadar halkın bilgilendirilmeden, bilimsel ve teknik standartlara uygun olmayan bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.
 

Kaynak: Haber Merkezi