YAŞAM HABERLERİ

İnmemiş testis nedir? Nasıl görülür?

İnmemiş testis, anne karnındaki gelişim sürecinde testislerin olması gerektiği yere ulaşamadığı durum olarak tanımlanmaktadır. Testisler anne karnındaki embriyonik dönemde abdomen yani karın içerisinde bulunurlar. Embriyonik gelişim süresince testisler skrotuma iner. Sperm sayısında ve kalitesinde düşüş gözlenir. Tek testisin etkilendiği durumlar kısırlık için risk oluşturmayacağı gibi her iki testisin etkilendiği durumlarda risk söz konusu olabilir.

İnmemiş testis görülmesi durumunda mutlaka alanında uzman bir hekim tarafından görülmesi ve teşhis koyulması oldukça önemlidir.

Doğum sonrasında erkek çocuklarda yapılan kontrollerde kolaylıkla tespit edilebilen inmemiş testis mutlaka çok iyi bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Öncelikli olarak kendiliğinden inebilmesi ön görülen durumlarda zaman tanınarak süreç uzatılabilmektedir. Fakat her iki tarafta inmeyen ve sürekli olarak kasıkta kaldığı gözlemlenen testisler için mutlaka müdahale edilmesi gereklidir.

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır?

Anne karnındaki gelişim süresinde testisin olması gerektiği yer olup olmadığını en net şekilde görebilmek adına uzman tarafından muayene yapılması gereklidir. İnmemiş testis ameliyatı yapılabilmesi için her iki tarafta testisin kasık bölgesine yakın bir yerde konumlanmış ve hareket etmiyor olmasının tespit edilmesi gereklidir. El ile yapılan bir muayene sonrasında ise ultrason ile genel muayene yapılması halinde net bir teşhis ortaya konulabilmektedir.

İnmemiş testis ameliyatı tamamen uzman hekimler tarafından yapılan ve özenli bir çalışma gerektiren özel bir ameliyat sürecidir. Ameliyat öncesi ve sonrasında bakım çok önemlidir. Süreçle ilgili danışmanlık alabilmek ise ebeveynler tarafından avantaj sağlayacaktır.

İnmemiş Testis Belirtileri Nelerdir?

İnmemiş testis belirtileri tamamen çocuk doğduktan sonra el muayenesi ile belli olabilecek bir durumdur. Yumurtaların olması gereken kese içerisinde yer almaması halinde şişlik veya yumru gibi belirtilerle kendisini belli edebilir. Kırmızı ve parlak bir görünüme sahip olan yumurtalık bölgesinde daha küçük ve sarkık bir görünüm olması beklenebilmektedir.

Şiddetli kasık ağrısı ile de kendisini gösterebilecek olan inmemiş testis belirtileri problemli olan tarafta çok daha belirgindir. Sktromun çok daha küçük görünmesi ise uzman hekim başvurusu yapılması gerektiğinin belirtisi olarak gösterilebilir.

İnmemiş Testis Hangi Yaş Gruplarında Görülebilir?

1 yaşına kadar kendi olması gereken alana ulaşmayan inmemiş testis yaş grupları içerisinde 6 yaşına kadar teşhis veya tedavi için uygun gösterilir. Testisin kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmemesi halinde ise 1-2 yaşından sonra ciddi sorunlar ortaya çıkartabilmektedir. 6 ile 12 ay arasında mutlaka tedavi edilmesi gereken testislerin farklı sağlık sorunları sebebiyle tedavi edilememesi halinde en erken zamanda müdahale edilebilmesi gerekmektedir.

İnmemiş testis yaş grupları tamamen çocuğun yaşam standartları ve ilerleyen yaşamında cinsel anlamda sorun yaşamaması adına en erken zaman diliminde belirlenmelidir.

İnmemiş Testis Nelere Yol Açar?

Inmemiş testis özellikle sperm sayısında düşüş olmasına sebep olabilir. Kalitesi içinde önemli bir etken olarak mutlaka doğru bir şekilde tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Tek testisin etkilendiği durumlarda kısırlık çok yüksek bir ihtimal olacaktır. Her iki testisin etkilendiği durumlarda ise risk uzun bir süre devam edecektir. İnmemiş testis tedavisi geciktirilmemelidir.

İnmemiş Testis Tedavisi Var Mıdır?

İnmemiş testis tedavisi yalnızca ameliyat ile yapılabilir. Fakat el ile muayene sonrasında utangaç testis ile inmemiş testis arasındaki farkların incelenebilmesine de dikkat etmek oldukça önemlidir. Tamamen doktorun uzmanlık alanı ve tecrübeleri ile belirlenebilecek durumun özellikleri dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Her iki testisin de etkilenmiş olduğu durumlarda inmemiş testis tedavisi 6-12 ay arasında en erken dönemde yapılmalıdır.

İnmemiş Testis Kendiliğinden İner Mi?

Inmemiş testis kendiliğinden normal yerine inebilir. Fakat bu durum doğum itibariyle teşhis koyulmasından sonra 6-12 ay arasında gerçekleşmezse mutlaka cerrahi müdahale gerekmektedir. Hastaların yaklaşık %30 ‘u kendiliğinden inmesi sebebiyle cerrahi müdahaleye gerek duymadan iyileşme gösterirken kalan %80’lik kısımda ise cerrahi müdahale mecburi olacaktır.

İnmemiş Testis İçin Hangi Doktora Başvuru Yapılır?

İnmemiş testis için doktor seçimi yapılırken özellikle çocuk ürolojisi alanında uzmanlık kazanmış ve tecrübeli doktorlar tarafından sürecin yönetilmesi çok önemlidir. Çocuk ürologlarının olmadığı yerde çocuk cerrahisi doğrudan müdahale edebilmektedir. Süreç içerisinde etkili sonuçlar alabilmek için kontrollerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması çok önemlidir.

İnmemiş Testis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yeni doğan erkek bebeklerde sıklıkla görülen inmemiş testis hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Süreçle ilgili sıkça sorulan sorular ise şu şekildedir.

İnmemiş testis ameliyatı sonrasında çocuk sahibi olunur mu?

Tek taraflı inmemiş testis sorunu olan kişilerde bir taraftaki testisin tamamen kaybolması halinde çocuk sahibi olmasında bir sorun yoktur. Fakat çift taraflı inmemiş testis için ne kadar erken müdahale edilirse çocuk sahibi olma olasılığı da o kadar yüksek olacaktır.

İnmemiş testise erken müdahale edilmezse ne olur?

Testisin olması gerektiği alanda olmaması halinde erken müdahale edilmezse zaman içerisinde küçülebilir ve sperm üretimi konusunda sıkıntılar ortaya çıkartabilir.