Türkiye'deki kullanıcıların Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldürülmesine yönelik tepkilerini paylaşmalarını engelleyen Instagram'a yönelik erişim engeli sürüyor. Instagram, kurallara uyulana kadar kapalı kalacak. Instagram yetkilileri, ortak bir çözüm bulmak amacıyla dün bakanlıkla bir toplantı yaptı. Ankara kulislerine göre, Instagram yetkilileri geri adım atmadığı sürece erişim engeli devam edecek. Dünyada en fazla Instagram kullanıcısına sahip beşinci ülke olan Türkiye’de, 57 milyon kayıtlı hesap bulunuyor. Sosyal medyada yaşanan büyük çılgınlık nedeniyle bazı kullanıcılar paylaşım yapamadıkları için tatil rezervasyonlarını iptal etmek zorunda kaldı ve bazıları düğün tarihlerini ileri bir tarihe erteledi.
İşler karıştı
Şirketler, reklam ve tanıtımlarının yüzde 90'ını Instagram üzerinden yapıyordu. Ancak Instagram'ın kapanmasıyla işler değişti. Bazı firmalar, influencer ve fenomenlerle olan anlaşmalarını feshetmek istiyor, bazıları ise sözleşmelerde revizyon talep ediyor. Yayıncılar ise Instagram yerine TikTok, X, YouTube ve Facebook gibi diğer platformlarda reklama devam etme isteğini ifade ediyor. Bu anlaşmazlıkların dava süreçlerine dönüşebileceği belirtiliyor.
Davalar açılmaya başlandı
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, önemli bir perakende zincirinin pazarlama müdürü, “Biz 40’a yakın fenomen/influencer ile çalışıyoruz. 3-6 veya yıllık sözleşmeler yapıyoruz. Instagramın kapanması ile iş birlikçilerimiz ile yeniden masaya oturmak istedik. Bazıları ile sözleşmeyi bitirmek bazıları ile de revizyona gitme talebinde bulunduk. Ancak karşılaştığımız tepkiler hoş olmadı. Çoğu bizleri tehdit etti. Mahkemeye taşınacak süreçler yaşıyoruz” dedi. Avukat Semin Temizöz “Bu gibi durumlarda şirketlerin de yayıncıların da karşılıklı dava açma hakları bulunuyor. Daha önce bu gibi durumlarla karşılaştık. Ağırlıklı olarak şirket lehine kararlar çıkıyor. Ancak oluşan tazminatın veya şirketin bu süreçten ettiği maddi zararın tahsili uzun sürüyor” şeklinde konuştu.