2 Ağustos gece 03.00 sularında kapatılan Instagram, dokuz günlük erişim engelinin ardından açıldı. İddiaya göre engellemenin nedeni, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Instagram üzerinden Hamas’ın suikaste uğrayan yöneticisi İsmail Haniye için attığı mesajdı. Mesajı kısıtlayan Meta’yı, X hesabı üzerinden kınayan Altun’un ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram'ın "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle erişime kapatıldığını duyurmuştu.

GÜNLÜK ZARAR 1.9 MİLYAR!

Bakan U

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, Instagram'ın BTK tarafından erişeme kapatılmasının ardından sosyal medya uygulamasının Türkiye'ye günlük maliyetinin 1,9 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye'de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini öne sürmüştü.

Bu hesaba göre Instagram'ın 9 gün kalmasının ekonomik bedeli yaklaşık 17,1 milyar lira oldu.

İNSTAGRAMDA 58 MİLYON TÜRK VAR

Eticaret

Statista.com verilerine göre, Şubat 2024 itibariyle Türkiye’de 58 milyona yakın Instagram kullanıcısı bulunuyor. Bu verilere göre Türkiye, dünyada en çok Instagram kullanıcısına sahip olan beşinci ülke. Birinci sırada 363 milyon kullanıcı ile Hindistan yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 167 milyon kullanıcı ile ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü Brezilya'da 101 milyon, dördüncü Endonezya'da ise 101 milyon kullanıcı bulunuyor.

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ…

Insta-2

Son olarak yine Meta'nın bir başka uygulaması olan Threads hakkında Rekabet Kurulu, "hâkim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle" geçici tedbir kararı çıkarmıştı. Bunun ardından Meta nisan ayında uygulamanın Türkiye'deki faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı almıştı. Google'a ait multimedya platformu YouTube, Türkiye'de 2008'den 2010'a kadar kapalı kalmıştı. YouTube farklı dönemler içinde 2015'e kadar farklı gerekçelerle çok sayıda kez erişime kapatıldı. Dijital ansiklopedi sayfası olan Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi ise 2014 yılından itibaren erişime kapatılmasının ardından Ocak 2020'de erişim sınırlaması kaldırıldı.

Muhabir: Ertuğrul TURAN