Dünya, İsrail ile İran arasındaki artan gerilim sebebiyle büyük bir endişe içinde. İsrail'in 1 Nisan’da İran’ın Suriye’deki büyükelçiliğine düzenlediği saldırıyla patlak vermiş ve geçen hafta sonu Tahran, bu saldırıya misilleme yaparak 300'den fazla savaş aracıyla İsrail'e saldırmıştı.

Karşılıklı tehditler sürüyor

Şimdi ise İsrail Başbakanı Netanyahu yönetiminin bir başka missilleme yaparak İran’a karşılık vermeye hazırlandığı söyleniyor. İsrail Hava Kuvvetleri’nin hazırlıklarını tamamladığı ve İran’ın, olası bir saldırıya aynı şekilde yanıt vereceği uyarısında bulunduğu bildirildi.

ABD’den tam destek

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İsrail’e “tam destek” mesajını bu söylentilerin ardından yineledi. İran’a karşılık verme konusundaki kararın İsrail’e ait olduğu belirtilirken Beyaz Saray, İran’ın füze kabiliyetinin azaltılması için Ortadoğu’daki sistemlerin güçlendirileceğini vurguladı.

Nükleer tesislere dikkat!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’daki nükleer tesislere dikkat çekerek bu alanlara olası bir saldırının önlenmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde savaşın insanları, Chernobyl faciasından daha beter bir duruma sokabileceği kaydedildi.

İsrail’den uluslararası baskı çabaları

Öte yandan Netanyahu yönetimi, İran’a uluslararası baskıyı artırmak için çabalıyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini ve dışişleri bakanları ile görüştüğünü açıklayarak İran’ın füze programına yaptırım uygulamalarını ve Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü ilan etmelerini istediğini belirtti.

Batıdan Tahran’a ambargo sinyali

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bazı AB üyesi ülkelerin İran’a karşı ambargoları genişletmeyi düşündüğünü söyledi. ABD Hazine Bakanlığı da İran’a yönelik yeni yaptırımların olacağını açıkladı.

Hava trafiği etkilendi

Gerilim, İsrail ve İran üzerindeki hava trafiğini de sekteğe uğrattı. Şirketler peş peşe seferlerini iptal ederken İngiliz hava yolu şirketi Easyjet, Tel Aviv’e uçuşlarını 27 Ekim’e kadar askıya aldı.

Savaşın kazananı kim oldu?

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan bir açıklamada, "İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı. Bu durum, çatışmanın kısmen sona erdiğini ve İran’ın kendisini bir çeşit galip olarak gördüğünü gösterse de İsrail medyası savaşın sürdüğünü ve Netanyahu yönetiminin bir saldırı operasyonu üzerinde çalışmalar yaptığını belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi