İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası modeliyle özellikle gençler ve kadınlar için istihdam olanakları sunmaya devam ediyor. İzmir’in ekonomik kalkınmasını destekleyen, rekabet gücünü ve nitelikli insan kaynağını artırmayı hedefleyen projelerden biri olan Meslek Fabrikası, yıl boyunca çeşitli mesleki ve teknik kurslar düzenliyor. 11. Sürdürülebilir İş Ödülleri'ne 16 farklı kategoride başvuru yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Sürdürülebilir Ürün İnovasyonu kategorisinde "Adettendir Üretiyoruz", İş birliği Özel Sektör & STK, Kamu, Akademi kategorisinde "Altın İğne" ve Kadının Güçlendirilmesi kategorisinde "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar" projeleriyle finale kalmayı başardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, finale kalan tek büyükşehir belediyesi oldu. Meslek Fabrikası, "Adettendir Üretiyoruz" ve "Altın İğne" projeleriyle iki ödül kazanarak, İstanbul’da düzenlenen törende büyük bir başarıya imza attı.
Halkçı belediyecilik anlayışı
Meslek Fabrikası Müdürü Zeki Kapı, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Bu anlamlı ödülü, Başkanımız Dr. Cemil Tugay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde birlikte emek verdiğimiz değerli çalışma arkadaşlarım adına almanın gururunu yaşıyorum. Bu ödül, belediyemizin kamucu ve halkçı belediyecilik anlayışının bir yansımasıdır. Yaptığımız çalışmaların takdir edilmesi, bizlere bu yolda daha güçlü adımlar atma motivasyonu ve cesareti veriyor. Başkanımızın vizyonu doğrultusunda, halkımız için en iyi hizmeti sunmaya ve halkçı belediyecilik anlayışıyla yolumuza kararlılıkla devam etmeye hazırız” dedi.
“Adettendir Üretiyoruz”
Sürdürülebilir Ürün İnovasyonu kategorisinde ödül kazanan “Adettendir Üretiyoruz” projesi, regl döneminde bilgi ve ürün erişiminde sıkıntı çeken kadınlar için çözüm üretmeyi ve atıksız ürün kullanarak sürdürülebilir bir yaşamı desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen atölyelerde katılımcılar, kendi pedlerini üreterek eğitimi tamamlıyor. Sun Tekstil AR-GE Merkezi ve Ege Üniversitesi ile iş birliği yapılarak antimikrobiyal kumaş geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası literatür taramaları ve laboratuvar analizleri de gerçekleştirildi.
Altın İğne
İş birliği Özel Sektör & STK, Kamu, Akademi kategorisinde ödül alan "Altın İğne" projesi, İzmir'de yaşayan ve dikişle ilgilenen kadınların iş gücü piyasasına katılımını desteklemeyi, hazır giyim sektöründeki ara eleman ihtiyacını karşılamayı ve tekstil atıklarını azaltmayı hedefliyor. 9 Eylül Rotary Kulübü, Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve hazır giyim sektöründeki üreticilerle iş birliği yapılarak yürütülen proje, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine katkı sağlıyor.
Sürdürülebilir iş modellerine geçiş
2014 yılından bu yana düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri, kurumların sürdürülebilir projelerini ve iş modellerini geniş kitlelerle paylaşmayı hedefliyor. Jüri, başvuruları değerlendiren akademisyenler ve uzmanlardan oluşuyor. Bu ödüller, kurumların rol model olmasını sağlayarak sürdürülebilir iş modellerine geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor.