GAMZE ESKİKÖY- İzmir Barosu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında avukatlara ödenen ücretlerin yetersizliği ve mesleki sorunların çözümü için harekete geçti. Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz, İzmir Adliyesi C Blok önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, CMK ücret tarifesinin avukatların emeğini ve mesleki sorumluluklarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Yılmaz, düşük ücretler, geç ödemeler ve KDV oranlarının yüksekliği gibi sorunların yalnızca avukatları değil, aynı zamanda yargı sistemini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Kamu hizmeti angaryaya dönüştü” dedi. 

“Kamu hizmeti angaryaya dönüştü”

Izmir BarosuYılmaz, 3 Ekim 2024 tarihinde avukatlık asgari ücret tarifesi yayınlanan ve yürürlüğe giren tarifenin her ne kadar iyileştirme yapılsa da Türkiye’ye verilen ilk ödeneğin avukatların sorunlarını çözmeye yeterli olmadığını belirtti ve avukatlık mesleğin ekonomik alanda zorlu dönemlerden birini yaşadığını belirterek, işsizlik sorununa dikkat çekti. Yılmaz, “Özellikle genç meslektaşlarımız sayılı şartlar altında geçimini ofis kirasını vergi yükünü sigorta birimine ve benzeri giderleri düşük miktarda kalan ve makul bir sürede ödenmeyen CMK ücretlerinden sağlamaya çalışmaktadır. Duruşmalar ve soruşturma evresindeki çalışmalar için avukatın harcadığı emek ve yaptığı masraf uzun süren yargılamalar neticesi alınan CMK ücretinden daha fazla tekabül etmekte. Bu durumda avukatlar olarak verdiğimiz kamu hizmetinin bir angaryaya dönüşmesine sarf edilen emek ve mesleki sorumluluğun karşılığının alınmamasına sebebiyet vermektedir” dedi.

“CMK ücreti mutlaka güncellenmeli”

Eylem-6CMK ücret tarifesinin verilen hizmetin karşılığını yansıtmaktan uzak olması avukatlara ödemenin büyük gecikmelerle yapılması meslektaşlarımızı ekonomik açıdan büyük zorluklara sürüklemektedir” diyen Yılmaz, “Hem avukatların yaşam koşullarını olumsuz etkilemekte hem de yargıdaki savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılmasını engellemektedir. 1 Ocak 2025 yılından itibaren gerçekleşecek olan CMK ücretinin mutlaka güncellenmesi gerekiyor.  CMK ücret tarifesi avukatların yaptığı işin niteliği harcadığı zaman ve karşılığı sorumluluklar da göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmeli ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile uyumlu hale getirilmelidir.  Avukatlık ücret tarifesi 3 Ocak 2024 yılında kabul edildi. Bizim talep ettiğimiz CMK ücret tarifesi de minimum avukatlık ücret tarifesi boyutunda ve seviyesinde olsun düşüncesiyle ifade ediyoruz aslında olması gereken bu” diye konuştu.

Talepler aktarıldı

Sefa Yılmaz-2Yılmaz son olarak, "Bugün bir ağır ceza mahkemesinde avukatın CMK ücreti almak suretiyle takip ettiği davada aldığı ücret 7050 liradır. Giydirilmiş ücret KDV ve gelir vergisini düştüğünüz zaman 5200 TL’ye kadar düşen bir rakamdan bahsediyoruz. Bir ağır ceza mahkemesinde CMK müdafiliğin yaptığı hizmetin süresi minimum üç yıldır. Siz bir avukat üç yıllık süre için 5000 TL gibi bir ücrete mahkum ediyorsunuz. Asliye cezalarda bu ücret 3630 TL. Ne yazık ki bu ücreti talep ettiğimiz avukatlık asgari ücret tarifesi ile eşitlenme sebebi aslında çok düşük. İlk talebimiz yıllarca hizmet veren avukatlara uygulanan bu angaryanın son bulmasıdır .İkinci ödemelerin zamanında yapılması avukatlara ödenmesi gereken ücretler hizmetin tamamlanmasının ardından en geç bir ay içerisinde bu ücretlerin ödenmesi gerekir. Uzunca bir zamandır bununla ilgili bir takım mücadeleleri verdik 5.06 aya varan ödemeler vardı ne yazık ki Maliye’ye olan sorunlar ya da maliyenin belli konularda diretiyor olması hak edilen ücretlerin de ödenmesinde gecikmelere sebebiyetlerin olmasına nedeni oldu.  Bu sürecinde kısaltılması bizlerin en büyük taleplerinden biridir. Üçüncü talebimiz ise KDV oranların düşürülmesidir. CMK ücretleri üzerinden alınan KDV oranının yapılan hizmetin kabul hizmeti olması sebebiyle yüzde 1’e düşürülerek avukatların mali yüklerinin hafifletilmesi gerekiyor”  ifadelerine yer verdi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY