SON MÜHÜR - MERVE TURAN/ İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artırmak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürürken, 2024 yılında pek çok önemli projeye imza attı.

Büyükşehir belediyeleri arasında Türkiye'de ilk kez Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı İzmir'de kuruldu. İzmir’in bu adımından sonra merkezi yönetim de harekete geçti ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla, büyükşehir belediyelerinde Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı kurulması zorunlu hale getirildi. 

Daire Başkanlığı’nın kurulmasından hemen sonra Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı devreye alındı. 

Türkiye’de ilk kez bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımla sokak hayvanlarının sayımları gerçekleştirildi ve tahminlere dayalı rakamların yerine bilimsel verilerle çalışmalar yürütüldü.

Uygulama, Türkiye genelinde örnek alınarak diğer iller için de referans oluşturdu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) dikkatini çekti ve DSÖ’nün bu çalışmayı örnek olarak yayımlayacağı bildirildi.

2024 yılında 1200 can dosta yuvaizmir veteriner

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun çabaları sonucu 2024 yılı içinde bakımevlerinde bulunan bin 200 hayvan sahiplendirildi. 

25 bin sokak hayvanına acil müdahale ve tedavi hizmeti verilirken, 10 bin köpek ve 15 bin kedi olmak üzere toplamda 25 bin sokak hayvanı kısırlaştırıldı. Ayrıca, 25 binin üzerinde sokak hayvanı kuduz aşısı oldu ve paraziter tedavileri gerçekleştirildi.

Kısırlaştırma hizmeti ücretsizsokak hayvanı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meclis kararıyla yavruyken bakımevlerinden sahiplendirilen hayvanların ergenlik çağına geldiklerinde Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü bünyesindeki birimlerde kısırlaştırma ve kuduz aşısı ile parazit ilaçlarının ücretsiz olarak yapılmasını sağladı.

Düzenleme, Türkiye’ye örnek olan ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne de giren bir adım olarak, hayvan sahiplenme süreçlerindeki en büyük engellerden birini kaldırdı.

“Yeni bir yol belirlenmiş durumda”

Veteriner İşleri Şube Müdürü Sinan Okçuoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nın önemine vurgu yaptı.

Okçuoğlu, “Hem halk sağlığı hem hayvan sağlığı ve refahı hem de tek sağlık açısından artık yeni bir yol belirlenmiş durumda. Biz bu konuda öncü olmaktan dolayı mutluyuz” dedi.

Sokak hayvanları sayımlarına devam ettiklerini belirten Sinan Okçuoğlu, “Gördük ki İzmir olarak çok yol almışız. Yüzde 70’in üzerinde köpek popülasyonunu kısırlaştırarak, üremeleri kontrol altına aldık” diye konuştu.

“Onların hayatlarına dokunmalarını bekliyoruz”İzmir veterinerleri

Veteriner İşleri Şube Müdürü Sinan Okçuoğlu, bakımevlerine yönelik de bilgi vererek “İzmir metropolde Seyrek Hayvan Hastanesi ve Bakımevi Kompleksi, PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Işıkkent Köpek Bakımevi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği’nde acil müdahale ekibi bulunuyor. 

Metropol dışında 4 ilçe belediyesinde birimlerimiz mevcut. Bakımevlerinin kapasitesi 3 bin 500. Şu an bakımevlerinde bin 100 civarında hayvanı misafir ediyoruz. 

Eğer sahiplendirme çalışmalarını titizlikle yürütmeseydik, şu anda barınaklarda misafir ettiğimiz hayvan sayısı yaklaşık 2 bin 500 civarında olacaktı. 

Bu rakam sahiplendirme çalışmalarının önemini de ortaya koyuyor. Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nın kurulması sadece İzmir için değil, dünyanın biyolojik çeşitliliğini koruyabilmek açısından da önemli. 

Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Yurttaşlardan da isteğimiz bakımevlerinde bulunan misafirlerimize evlerinin kapılarını açması. İzmirlilerin bu canlıları sahiplenerek onların hayatlarına dokunmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Yaban hayatı korunuyorcaretta caretta

Veteriner İşleri Şube Müdürü Sinan Okçuoğlu, yaban hayatının korunması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, “Akdeniz Foklarının dünya genelinde nüfusu yaklaşık 800 olarak tahmin ediliyor. 

Nesli ciddi anlamda tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Biz de bunun bilincinde olarak kıyıya vuran hasta bir Akdeniz fokuna müdahale ettik ve rehabilitasyonunu sağladık. 

Sağlığına kavuştuktan sonra doğal yaşam alanına bıraktık. Daire Başkanlığı olarak sadece İzmir değil dünyaya da katkı sunan bir yapı kurduk. 

Yine caretta carettalar için de önemli çalışmalarımız var. Bunlar çok özel canlılar. Denizden kıyıya vuran bu hayvanlardan hasta olanları alıp, acil müdahalelerini yapıyoruz. 

Nesli tükenme tehlikesi altında olan, dünyadaki nadir canlılara kaliteli bir yaşam sunmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Muhabir: MERVE TURAN