SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY/ İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’ni uluslararası sertifikalı yangın eğitimlerinin düzenlendiği bir merkeze dönüştürmek için önemli bir adımı tamamladı.
Uluslararası Endüstriyel Acil Durum Hizmetleri Yönetimi Örgütü (JOIFF) akreditasyonu almak için zorlu eğitimlere katılan ve bu eğitimleri başarıyla tamamlayan 39 itfaiye personeli, sertifikalarını aldı.
Türkiye’de kamu kurumları arasında ilk kez İzmir İtfaiyesi bu eğitimi almış oldu. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde düzenlenen törene, İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, TÜPRAŞ Teknik Emniyet Müdürü Esra Mermi’nin yanı sıra teşkilat mensupları katıldı.
Bir dizi eğitimlerden geçtiler
5 gün süren eğitimde, 11 yangınla mücadele ve 5 endüstriyel kurtarma istasyonunda 8 saat teorik, 32 saat uygulamalı eğitim alan ateş savaşçıları, yüzlerce senaryo ile bu eğitimi başarıyla tamamladı.
İtfaiye personeli, yangın türlerine göre müdahale teknikleri, ekip oluşturma, ekipman kullanımı ve kurtarma becerilerini geliştirme gibi alanlarda önemli deneyimler kazandı.
Endüstriyel tesislerde acil duruma müdahale konusunda uzmanlaşan ateş savaşçıları, yangın türlerine karşı strateji geliştirme, teknik bilgileri ve yangın ekipmanlarının kullanımını öğrenerek ekip kurma becerilerini de geliştirdi.
Böylece personel, endüstriyel yangınlarla mücadele yetkinliklerini daha ileri bir seviyeye taşıdı. Akreditasyon süreci, eğitim müfredatı ve eğitim tesislerinin değerlendirilmesi ile devam edecek.
JOIFF akreditasyonu alındığında, Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi uluslararası sertifikalı endüstriyel yangın eğitimlerinin verildiği bir merkeze dönüşecek.
“Bu yangınlar oldukça zor bir alan”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, eğitim alan teşkilat mensuplarının zorlu bir süreçten geçtiğini vurguladı. Korkmaz, “İzmir İtfaiyesi olarak geniş bir hizmet yelpazemiz var. Arama kurtarma, kapalı alan yangını, fabrika yangınları, yüksek katlı evlerde yangın, suda arama kurtarma… Bunların başında da endüstriyel yangınlar geliyor.
Bu yangınlar oldukça zor bir alan. Özellikle şehir itfaiyeleri için zorlu. Bizim sadece bir olay türüne müdahale etme konusunda hazırlık yapmamız yetmiyor. Teşkilat olarak her gün her saat her dakika, farklı görevlere hazır olmak zorundayız. Bu nedenle eğitimlerimiz hiçbir zaman bitmiyor.
Teşkilat mensupları belli dönemlerde eğitimlerden geçerek, kendilerini geliştiriyor. Artık endüstriyel yangınlarda ne yapacağımızı çok daha iyi biliyoruz. Her alanda olaylara müdahale konusunda teşkilatımızı daha da güçlendiriyoruz” dedi.
“İyi ki varsınız”
TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi Yangın Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen endüstriyel itfaiyeci uygulamalı eğitiminin oldukça verimli geçtiğini belirten TÜPRAŞ Teknik Emniyet Müdürü Esra Mermi, itfaiye çalışanlarının özverisine değindi.
Mermi, “Başarılı geçen bir eğitim sürecinin ardından, özellikle her daim böyle eğitimlerde buluşmak güzel. Gönül istemese de acil durumlarda sizlerle yan yana olabilmek, bize güçlü hissettiriyor. İyi ki varsınız.
Bulunduğumuz rafineri camiasında insanların acil durumlarında yanlarında olduğunuzu hissettirmek büyük güç veriyor. Hayati sorumluluğu olan bir görev yapıyorsunuz. Bizler de edindiğimiz bilgiler paylaşıldıkça bu camiaya katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.
“Kendimizi ve ekipmanlarımızı sürekli geliştiriyoruz”
Eğitimlere katılarak sertifika alan İtfaiye Eğitmeni Pelin Ekinci de, “İzmir İtfaiyesi olarak önceliğimiz yaptığımız işi doğru şekilde ifade etmek. Bununla beraber kendimizi ve ekipmanlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Aldığımız eğitimlerle uluslararası standartlarda bilgi ve birikime sahip olduk. Bu belge de çalışmalarımızı tescilliyor” dedi.
Konuşmaların ardından, eğitim alan itfaiye personeline sertifikaları verildi.
JOIFF nedir?
Uluslararası Endüstriyel Acil Durum Hizmetleri Yönetimi Örgütü (JOIFF), 1990 yılında Birleşik Krallık’ta rafinerilerde yangın uzmanlarının edindiği tecrübeleri ve yangından korunma konularındaki bilgileri paylaşmak amacıyla kuruldu.
İtfaiyeciler için eğitim prosedürleri geliştiren JOIFF, bu eğitimleri sunmaya yetkin, donanımlı ve eğitmen kaynağına sahip merkezlere akreditasyon verecek.