Son Mühür / Ayşegül Koç - Karşıyaka Belediyesi, geleceğin çevre dostu bireylerini yetiştirmeyi hedefleyerek eğitici projeler hayata geçiriyor. Hayata geçirilecek projeler kapsamında, anaokulu öğrencilerine sürdürülebilir tarım bilinci aşılanacak. 

Belediyeye ait bostanlarda yapılan tarım faaliyetlerine ek olarak, bostanı olmayan okullardaki öğrenciler için de kent bostanına geziler düzenleniyor. Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Tohum Merkezi'nden temin edilen yerel tohumlar, doğru mevsim şartlarına göre bostanda yetiştiriliyor ve elde edilen tohumlar, sürdürülebilir tarımı teşvik etmek amacıyla tekrar tohum merkezine aktarılıyor.

Kendi fidelerini yetiştireceklerAyşe Dudu Sağıroğlu Tohum Merkezi

Bu doğrultuda, Zühal-Yücel İzmirli ve Şebnem Tabak Anaokulu öğrencileri, Zübeyde Hanım Mahallesi'ndeki 1635 metrekarelik Zübeyde Hanım Meyve Bahçesi ve Bostanı’nı gezdi. Gezide öğrencilere, bostanda yetişen sebzeler ve otlar tanıtıldı; karnabahar, brokoli, marul, mor marul, bakla, lahana, kekik, biberiye ve lavanta gibi bitkiler hakkında bilgiler verildi.

Minikler, tükettikleri gıdaların nasıl üretildiğini öğrenerek meyve ve sebzelerin yetişme süreçlerini gözlemleme fırsatı buldu. Eğitici etkinlik sırasında, çocuklar tohumlardan üretilen marul fidelerini toprakla buluşturdu. 

Fide dikiminden sonra, çocuklara bu fideler hediye edilerek evlerinde büyütmeleri teşvik edildi. Ayrıca, diğer anaokullarına da bostanda üretilen meyve ve sebzelerin dağıtılması planlanıyor.

“Daha bilinçli ve sorumlu bireyler haline geliyorlar”Zübeyde Hanım Mahallesi

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal projeler ile ilgili yaptığı açıklamada, “Üretmek, doğayla uyum içinde yaşamak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek, kent yaşamında da mümkün. 
Çocuklarımızın erken yaşta bu bilinci kazanarak yetişmesini destekleyerek sürdürülebilir bir gelecek hedefine katkıda bulunuyoruz. Bostan ziyaretleriyle çocuklarımızın tarımı yakından tanımasını, sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini öğrenmesini sağlıyoruz. 

Toprakla bağ kuran çocuklar, doğaya karşı daha bilinçli ve sorumlu bireyler haline geliyor. Karşıyaka Belediyesi olarak gelecek nesillere daha yeşil, daha sağlıklı bir dünya bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ