ÇEVRE HABERLERİ

İzmir Körfezi için önemli uyarı: Deniz ürünleri tüketirken dikkat!

İzmir Körfezi'nde balık ölümlerinin ardından bilim insanlarından kritik bir uyarı geldi. Toksin üretildiği zamanlarda, patlamaların yaşandığı durumlarda deniz ürünlerinin tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esin Süzer, “Körfezde kirliliğe sebep olan mikro alglerimizin toksin üreten türleri var." dedi.

İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri, hem vatandaşlar hem de uzmanlar arasında büyük endişe yaratmaya devam ediyor. Yetkililer bölgedeki kirliliği incelemeye devam ederken, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Esin Süzer, kirliliğe neden olan mikro alglerin toksin üreten türlerini tespit ettiklerini açıkladı. Bu toksinlerin midye ve balık gibi deniz canlılarına geçebileceğini belirten Süzer, bu dönemde körfezden avlanan deniz ürünlerinin tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Prof. Dr. Süzer, toksin bulaşmış balık ve midyenin tüketilmesi durumunda bu toksinlerin insanlara geçebileceğini ifade ederek "“Bunların en büyük belirtilerinden bir tanesi mide bulantısıdır. Aşırı tüketimde hastaneye bile kaldırılabilirsiniz. O yüzden toksin üretildiği zamanlarda özellikle bahar ve sonbahar aylarına doğru patlamaların yaşandığı durumlarda deniz ürünlerinin tüketilmemesini tavsiye ederiz. İç körfezden avlanan balıkların tüketilmesini de tavsiye etmiyoruz. Çünkü iç körfez, endüstriyel ve evsel kirliliğin baskısı altında. Her ne kadar arıtma sistemi de olsa bu tür kirlilik söz konusu. Balıklarda ve midyelerde bu kirliliklerin birikimleri de bulunuyor. Kirlilik, organizmada biriktikçe bu sefer tüketen insanlara da geçer. Ağır metaller, pestisitler, tarım ilaçları ve patojen bakteriler bile insana geçebiliyor.” dedi. 


Bu durumun, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle bir süre daha devam edebileceğini ifade eden Süzer, körfezdeki oksijen azlığının balık ölümlerine neden olduğunu ve fitoplankton patlamasının da bu süreci olumsuz etkilediğini belirtti. Hava sıcaklıklarının düşmesi ve besin elementlerinin iyi bir arıtma sonrasında azalmasıyla birlikte normal duruma dönülebileceğini kaydetti.

Koca Piri Reis Gemisi Araştırmalarını Sürdürüyor


Prof. Dr. Süzer, Koca Piri Reis gemisiyle birlikte enstitü olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik araştırmalara başladıklarını duyurdu. Ellerindeki önceki çalışmalarla karşılaştırma yaparak sonuçları değerlendireceklerini ve en kısa sürede bu sonuçları kamuoyuyla paylaşmayı hedeflediklerini söyledi.

"Balık Ölümlerinde Yangın Etkili Olabilir"

Prof. Dr. Süzer yakın zamanda bir yangın felaketi yaşadığını ve bu olayın hemen ardından balık ölümlerinin gerçekleştiğini belirtti. Yangının balık ölümlerinde etkili olup olmadığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını vurgulayan Süzer, "Yapılan araştırmalara baktım. Etkili olabilir, olmayabilir ya da etkileri az olabilir gibi sonuçları da gördüm. Biz şu anda kesin bir sonuç söyleyemeyiz. Yaptığımız araştırmalara göre değerlendirme yapacağız. Çünkü körfezde zaten bir kirliliğimiz vardı” dedi.