SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN/ İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyon ve stratejilerini şekillendirmek amacıyla hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisi devam ediyor. 

Sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan bu seri, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen altıncı panel ile İzQ İnovasyon Merkezi’nde sürdü.

Kültürpark’ın rolü ve İzmir’in dönüşümüİzmir Planlama Ajansı

“Tasarım Kenti ve Kentin Tasarımı” başlıklı panelin ilk konuşmacısı, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Güner, 20. ve 21. yüzyılda İzmir’deki planlama girişimlerine odaklanan bir sunum yaptı.

Deniz Güner, İzmir’in 1922’deki büyük yangın, 1929’daki ekonomik buhran, mübadele ve dünya savaşları sırasında molozlar arasında bir kentken, Kültürpark’ın kurulmasıyla bu durumu aştığını vurguladı. 

İzmir’in tasarımı ithal eden bir şehir olmaktan, zamanla bir ‘tasarım kenti’ne dönüşerek tasarım ihraç etmeye başladığını ifade etti. 

Ayrıca, toplumsal cinsiyet ve feminist perspektifle mimarlık ve şehircilik alanlarında kadınlar için güvenli kentlerin yaratılmasına olan ihtiyaçtan bahsetti.

“İstanbullulaşmak istemiyoruz”İzQ

Güner’in ardından Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Köse Badur, İzmir’de gerçekleştirilen ve kent halkının ihtiyaçları ile hakları üzerine odaklanan bir araştırmanın verilerini paylaştı.

Araştırmaya katılanların %60’ından fazlasının İzmir’i sakin, özgür, ulaşımı kolay ve iyi iklimli bir şehir olarak değerlendirdiğini belirten Ayşe Köse Badur, “Yaptığımız araştırmada ortaya çıkan endişeler de mevcut. 

İzmirliler, nüfus olarak daha fazla büyümek istemediklerini ifade ediyor, ‘İstanbullulaşmak istemiyoruz’ diyor.  Barınma hakkı ve yapı stoku konusunda olumsuzluklar öne çıkıyor, yeşil alanların eksikliği vurgulanıyor. 

İzmir, kadınlar için önemli, özgür bir kent ve kadınlar, özgür oldukları ölçüde kente aidiyet duyuyor. 

Hizmetlerin adaletli dağıtılması gerekiyor. Kentte gençlerin de sorunları var. İyi eğitimli gençler başka kentlere ya da yurt dışına gidiyor, kent gençleri elinde tutamıyor. 

Bunun önüne geçebilmek için yeni istihdam alanları yaratılması gerekiyor.” diye konuştu.

“Pilot uygulamalar yapmak gerekiyor”İzQ İnovasyon Merkezi

Panelin son konuşmacısı, Kentsel Strateji’den Ali Faruk Göksu, gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarındaki deneyimlerini aktardı. 

Ali Faruk Göksu, mahallelerin sakinleriyle birlikte yeniden tasarlanmasının önemini vurgulayarak, “Empati kavramını yeniden geliştirerek neler yapabileceğimizi anlamak, bunun yöntemlerini geliştirmek gerekiyor. Yurttaşların projeleri sahiplenmeleri için pilot uygulamalar yapmak gerekiyor” dedi. 

Katılımcılığı sağlamak ve sağlıklı bir şekilde işletmek için alternatif çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirten Göksu, “Mahalle buluşmalarında kentsel yoksulluğa dair erkekler kadınları, kadınlar ise çocukları konuşturmuyor, katılım için alternatif çözümler geliştirmek gerekiyor. 

İzmir için doğa sisteminden öğrenecek çok şeyimiz var, dünyadan örnek uygulamalar mevcut. Örneğin, ‘yeşil kuşak’ politikaları İzmir için uygulanabilir mi, bunu değerlendirmemiz gerekiyor.

‘5Ç’nin, yani çözüm odaklı yönetim, çok yönlü kalkınma, çevre ve sosyal etki, çeşitlilik içinde birliktelik ve çocuk-gençlik-kadın haklarının tasarım süreçlerinde öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle son buldu.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN