İZMİR HABERLERİ

İzmir'de bitmeyen balık ölümleri korkutuyor! Suçlu su sıcaklığı ve düşük oksijen değeri mi?

İzmir Bayraklı sahilinde ve çevresinde yaşanan balık ölümleri, ötrofikasyon ve su kalitesindeki bozulma nedeniyle arttı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su sıcaklığındaki yükselme ve düşük çözünmüş oksijen değerlerinin ölümlerle ilişkili olduğunu belirtti ve analizlerin devam ettiğini açıkladı.

İzmir’in Bayraklı sahilinde başlayan balık ölümleri, kente ağır bir koku yayarak halkı endişelendirdi. Ölü balıkların sayısındaki artış, şehrin farklı bölgelerinde de etkisini gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin karadan ve denizden yaptığı ölü balık toplama çalışmalarına rağmen, denizdeki balık miktarında azalma görülmedi. Bu durum üzerine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan detaylı analizlerin sonuçları açıklandı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, ölümler ötrofikasyona bağlı olarak değerlendirildi. Müdürlükten yapılan açıklamada, "Bayraklı İlçesi, Meles Deltası'nda yaşanan balık ölümleri ihbarı üzerine ekiplerimiz yerinde inceleme gerçekleştirmiştir. İncelemeler sonucu 19 Ağustos 2024 tarihinde deltanın deniz kısmında çok sayıda kefal, çipura ve kömürcü kaya balığının ölmüş olduğu tespit edilmiştir. Deniz suyunun renginin kırmızıya döndüğü ve denizde ötrofikasyon belirtilerinin görüldüğü belirtilmiştir. Yerinde yapılan ölçümlerde su sıcaklığı 28°C, pH değeri 8,43, çözünmüş oksijen değeri ise 7,47 mg/L olarak ölçülmüştür. 20 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin durmaması nedeniyle tekrar yapılan denetimlerde ölümlerin artarak devam ettiği gözlemlenmiştir. Yapılan ölçümlerde su sıcaklığının 26,3°C, pH değerinin 7,96 olarak tespit edildiği, çözünmüş oksijen değerinin ise organik yıkım ve ötrofikasyon nedeniyle 2,50 mg/L’ye düştüğü belirlenmiştir. 21 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin Karşıyaka İlçesi'ne de yayılması üzerine İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından yapılan denetimlerde, su sıcaklığı 28,8°C, pH değeri 8,33, çözünmüş oksijen değeri ise 0,320 mg/L olarak ölçülmüştür. Olay mahallinden alınan su ve balık numuneleri laboratuvarlara gönderilmiş olup analiz sonuçları beklenmektedir." denildi.

Açıklamanın sonunda, "Balık ölümlerinin artan sıcaklıklar, besin tuzları ve diğer kirleticiler nedeniyle su kalitesindeki bozulmadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Analiz çalışmaları hassasiyetle devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı. Olayın neden olduğu koku ve balık ölümlerinin şehirde yarattığı olumsuz etki, İzmir’de hem çevre hem de sağlık açısından önemli bir sorun teşkil ediyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü, konuyu yakından takip etmeye devam ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan inceleme

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümlerine ilişkin inceleme başlattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındığı aktarıldı.

Numunelerin yetkili laboratuvar tarafından incelendiği bilgisine yer verilen açıklamada, ilk değerlendirmelere göre balık ölümlerinin sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı belirtildi.
Açıklamada, daha ayrıntılı inceleme için bölgeye Deniz İzleme Gemisi ile Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı gönderildiği, körfeze deşarj olan 7 dereyle atık su kaynaklarında denetimler yapılacağı bildirildi. Yaşanan kirlilikle mücadele için sorumlu yerel yönetimlerin bakanlık tarafından uyarıldığı ifade edilen açıklamada, gelişmelerin yakından ve hassasiyetle takip edildiği vurgulandı.

"Çocuklarımıza berrak bir gelecek bırakmak zorundayız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümlerine ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu memleket bizim. Çocuklarımıza berrak bir gelecek bırakmak zorundayız. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli." ifadelerini kullandı.