İzmir Büyükşehir Belediyesi, ünlü yönetmen Halit Refiğ’i anmak için anlamlı bir etkinlik düzenledi. "Halit Refiğ 15. Yılında Sevgi ve Özlemle" başlıklı sergi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Üst Galerisi’nde açıldı. Sergide, Halit Refiğ’in film afişleri, fotoğrafları, kitapları, el yazısı senaryoları ve ona yazılmış mektuplar yer aldı. Sergiyi ziyaret eden İzmirliler, yönetmenin yaşamına ve sinema serüvenine dair birçok ayrıntıyı keşfederken duygusal anlar yaşadı. Etkinlikte ayrıca “Yeniden Sinematek” kapsamında Halit Refiğ'in "Aşk ve Ölüm Senaryoları" seçkisinden 1975 yapımı Aşk-ı Memnu dizisinin beşinci bölümü gösterildi. Gösterimin finaline, Halit Refiğ’in eşi müzikolog ve emekli akademisyen Prof. Gülper Refiğ piyano performansıyla eşlik etti. Performansın ardından Prof. Refiğ, eşinin sanat anlayışına ve müziğe olan ilgisine dair hatıralarını paylaştı. Sohbet sırasında katılımcılar, Halit Refiğ’in sanat dünyasına katkılarını bir kez daha hatırlayarak hem hüzünlendi hem de keyifli anlar yaşadı. Kent antropoloğu ve yönetmen Aysim Türkmen de etkinlikte Aşk-ı Memnu'nun görsel dili, dizi ve roman arasındaki ilişki ve dönemin şehir yaşamı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

"Hepiniz iyi ki varsınız"Hepiniz iyi ki varsınız

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ’e, serginin küratörü Hilmi Nakipoğlu’na ve etkinliğe katkı sağlayan Ulvi Sılaoğlu’na plaket takdim etti. Altan İnanç, “Bu plaketleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir armağanı olarak kabul ederseniz çok memnun olurum. Hepiniz iyi ki varsınız” diye konuştu.

Topluma katkı sunan yönetmenTopluma katkı sunan yönetmen

Prof. Gülper Refiğ, Halit Refiğ’in hiçbir zaman ön planda olmak istemeyen ve sadece topluma katkı sunmak için uğraşan bir yönetmen olduğunu belirtti. Ayrıca Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde olmanın kendisi için çok özel bir anlam taşıdığını ifade eden Prof. Refiğ, “Ahmed Adnan Saygun’un son yirmi yılında doğum günlerinde, yılbaşlarında hep birlikte olduk. Bu mekanın mesuliyeti gerçekten çok büyük, bu mekanda eşim ile birlikte anılmaları o kadar değerli ki. Şimdi bu anı yaşamak kelimelerle anlatılacak bir şey değil. Bütün İzmir’e şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Halit Refiğ hakkındaHalit Refiğ hakkında

Türk sinemasına kimlik kazandırma yolunda büyük emekler harcayan Halit Refiğ, sinemaya Beyoğlu’ndaki bir dublaj stüdyosunda adım attı. 1953 yazında gittiği İngiltere’den döndüğünde, askerlik sonrası doğrudan sinemaya yönelme kararı aldı ve 8 mm filmler çekmeye başladı. Sinema kariyerine “Yasak Aşk” filmiyle giriş yapan Refiğ, ardından “Şehirdeki Yabancı,” “Gurbet Kuşları,” “Haremde Dört Kadın” ve “Bir Türk’e Gönül Verdim” gibi önemli yapımlara imza attı. Bu filmleriyle uluslararası festivallerde ödüller kazandı. “Gurbet Kuşları” ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Refiğ, ayrıca “Teyzem,” “Hanım,” “Karılar Koğuşu,” “İki Yabancı” ve “Köpekler Adası” gibi filmleriyle de birçok ödül kazandı.

Halit Refiğ, yalnızca sinema yönetmeni değil; felsefeci, sanat tarihçisi, edebiyatçı ve müzisyen olarak çok yönlü bir aydın profili çizmektedir.

Yeniden Sinematek'te Halit Refiğ filmleriYeniden Sinematek'te Halit Refiğ filmleri

Yeniden Sinematek etkinlikleri, “Halit Refiğ: Aşk ve Ölüm Senaryoları” programı kapsamında ekim ayı boyunca devam edecek. 20 Ekim Pazar günü İzmir Sanat Büyük Salon’da saat 17.00’de “Ulusal Sinema ve Ötesi: Halit Refiğ Sineması” başlıklı bir panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü Zühal Çetin Özkan’ın yapacağı panelde Prof. Dr. Hidayet Hale Künüçen, Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç ve Dr. Pınar Tınaz konuşmacı olarak yer alacak. Panelin ardından saat 19.00’da “Hanım” filminin gösterimi yapılacak. 27 Ekim Pazar günü ise yine İzmir Sanat Büyük Salon’da saat 19.00’da “Köpekler Adası” filmi izleyicilerle buluşacak.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ