SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY İzmir, Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, kadın nüfusunun da yüksek olduğu bir kent. 2023 yılı itibarıyla İzmir'in kadın nüfusu yaklaşık 2.26 milyon olup, şehrin toplam nüfusunun %50,4'ünü oluşturuyor. Kadınlar, bu metropolde yalnızca nüfusun yarısını oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda yoksulluk ve şiddetin de en ağır bedelini ödeyen kesim. Kent, göç almaya devam ederken, kadınların güvenliğini sağlamak ve onlara destek sunmak amacıyla kurulan dayanışma merkezlerinde yaşanan daralmalar ise büyük bir endişe kaynağı. Kadın örgütleri, İzmir’deki kadın dayanışma merkezlerinin kapanması ve buralarda yapılan değişiklikler nedeniyle endişelerini dile getiriyor.
Kadınların şiddet gördüklerinde sığınabilecekleri yerlerin başında Kadın Danışma Merkezleri (KDM) ve Sığınaklar geliyor. İzmir’de, Bakanlık ve yerel yönetimler tarafından işletilen toplamda 6 Sığınak bulunuyor. Ancak, Bayraklı Belediyesi’nin deprem gerekçesiyle sığınağını kapatması, kadınların bu hizmetten mahrum kalmasına yol açtı.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü Zeynep Tuna, kadınların destek alabileceği alanların azalmasının büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Tuna, “Bayraklı Belediyesi, kadınların can güvenliğini sağlamak için önemli bir adım olan sığınak hizmetini sonlandırdı. Bu, çok ciddi bir kayıp. Kadınlar bu tür hizmetlerden mahrum kalmamalı. Deprem sonrası, hasarlı binalarda kadınları tutmak ne kadar yanlışsa, kadınları bu hizmetten mahrum bırakmak da aynı şekilde kabul edilemez” diyor.
Kadınların soluk alabildiği bir diğer önemli yer ise Kadın Danışma Merkezleri. KDM'lerde yaşanan sorunlarla ilgili konuşan Tuna şunları söyledi:
"İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Hatay, Örnekköy (Anahtar), Agora ve Kadifekale olmak üzere dört Kadın Danışma Merkezi var. Şehrin farklı yerlerinde olmaları, hizmetin dağıtılması açısından oldukça önemli. 11 Aralık günü bu merkezlerde görev yapan 35 meslek çalışanın yerleri değiştirilene kadar, çok sayıda yoksul kadın bu merkezlerden destek aldı.
Kadın alanındaki çalışmalarıyla hem İzmir’de hem de diğer illerdeki belediyelerin kadın danışma merkezlerine örnek teşkil edebilecek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi kadın çalışmaları ve Çiğli Belediyesi’nde yaşanan değişiklikler, biz kadın örgütleri tarafından endişe ile karşılanmaktadır"
Kadın örgütleri, yıllardır yerel yönetimlerin Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınaklar açması için çaba harcıyor. Tuna, bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguluyor: “Bugün İzmir’de, yarın başka bir şehirde, elimizden alınan kazanımlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınların hayatını kolaylaştıran bu hizmetlerin daraltılması kabul edilemez.