Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci ve veliler için her gün yeni bir masraf kalemine zam geliyor. Son olarak öğrenci taşıma servis ücretleri de güncellendi. Ağustos ayında yapılan UKOME toplantısında kabul edilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından onaylanan yeni tarifeye göre, öğrenci taşıma ücretlerinde yüzde 20 oranında bir artış gerçekleşti.
En yakın mesafe olan 0-3 km arasındaki ücret, 1.530 liradan 1.840 liraya yükselirken, en uzak mesafe için ücret 3.880 liradan 4.660 liraya çıkarıldı. UKOME’den geçen zam talebinin gerekçelerini konuştuğumuz İzmir Umum Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert "En büyük gider kalemimiz akaryakıt. Ancak tek giderimiz bu değil, amortisman giderlerine de belli ölçülerde zamlar geliyor. Biz bu zammı yaparken tek taraflı düşünmedik. Para kazanmak için değil, giderleri karşılama amacıyla zam yapma gereği duyduk. Veliler de düşünülerek cüzzi bir oranda zam yapıldı." ifadelerini kullandı.
Özel okul ve devlet okulu arasında uçurum
Hem devlet okulları hem özel okullar için iki farklı tarifelerinin olduğunun altını çizen Mert, yaşadıkları soruna değinerek "Özel okullarda maalesef belirlediğimiz tarifenin üstünde fiyatlar ortaya çıkıyor. Benim meslektaşlarım bu parayı almıyor. Veliler ve servisler karşı karşıya getiriliyor. Bunun nedeni özel okulun bu konudaki tutumu. Özel okul bir firmayla anlaşıyor ve ücretler servis firmalarına veriliyor. Velilerden istenen 80-90 bin lira servis ücretleri var. UKOME fiyat tarifesinin kat kat üstünde fiyatlar görüyoruz." dedi.
Kamu kurumlarına çözüm çağrısı
Servis ücretlerine gelen zamdan en çok etkilen öğrenci velileri de İzmir için özel bir durum olduğunu ifade ediyor. Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat 'Devletin teşvik vermesi gerek' diyerek bir çağrı yaptı.
Kalafat "200 okul deprem güvenilirliği olmadığı için birleştirilmiş eğitim görüyor. Yani çocuklar evlerine en yakın okula gidemiyor. Dolayısıyla servis kullanımı mecburi hale geldi. Bu okulların kapatılması bir kamusal karar. Dolayısıyla ya çocuklara teşvik ya da servis esnafına akaryakıt, vergi affı sağlanması konusunda destek verilmesi gerek. Masrafları gösteren esnaf, çok haklı şekilde fiyatları arttırmak istiyor. Çözüm önerisi, kamunun ulaşım indirimi desteği vermesidir. Kamu bu zorunluluğu yerine getirmeyerek veli ve esnafı karşı karşıya getiriyor.
Velilerin yaşadıkları mağduriyeti anlatan Kalafat "Biz bir çocuk üzerinden bakıyoruz. Üç çocuğu olan bir ailenin maaşı servis ücretine gidiyor. Özellikle kız çocuklarının okula devamsızlık oranının %15'e yakın arttığını görüyoruz. Servis, okul yemeği, kıyafet parası gerekçesiyle kız çocuklarını okula göndermeyen aileler var. 'Yoksul çocuk okula gidemez, giderse de meslek lisesinde ucuz iş gücü olarak çalışır. Kız çocukları okuyup ne yapacak' denilerek, Cumhuriyet dönemi kazanımlarından çok geriye gidilen bir durum var." dedi.
80 bin liraya kaynak kitap isteniyor
Özel okulların istediği servis ücretlerine değinen Kalafat, okul fiyatları ve vergi oranını işaret etti. Kalafat "Geçen sene 200 bin lira ücret alan bir okul, bu sene 400 bin liraya çıkaramıyor. Dolayısıyla kar arttırmak için servis, kıyafet gibi kalemlerde fahiş fiyatlar veriliyor. 80 bin liraya kaynak kitap ücreti isteyen okul var. 'Veliyi daha fazla nasıl soyarız?' diye düşünen bir sistem var." diyerek tepki gösterdi.
Yeni ücretler ve kademeler şöyle:
0-3 kilometre: En kısa mesafe ücreti 1.530 liradan 1.840 liraya yükseldi.
0-6 kilometre: Ücret 1.875 liradan 2.250 liraya çıktı.
0-10 kilometre: Ücret 2.005 liradan 2.410 liraya yükseldi.
0-20 kilometre: Ücret 3.420 liraya çıktı.
0-25 kilometre: Ücret 3.805 liraya yükseldi.
0-30 kilometre: Ücret 4.190 lira oldu.
0-35 kilometre: Ücret 4.390 lira olarak belirlendi.
0-40 kilometre: En uzak mesafe ücreti 3.880 liradan 4.660 liraya yükseldi.