Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Mavi Işık Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, KEDİ Otizm Derneği, ODER Otizm Derneği, Urla Otizmle Yaşam Derneği, Otizm Federasyonu ve Nar Taneleri Derneği'nin oluşturduğu İzmir Otizm Topluluğu, Otizm Farkındalık Haftası çerçevesinde “Farkındalık İçin Adım At” etkinliğini gerçekleştirdi.
Vosvos araçları eşliğinde yürüdüler
Etkinlik, otizmli bireyler ve ailelerinin karşılaştığı zorlukları gündeme getirirken, bu alandaki taleplerin de dile getirildiği platform sundu. Katılımcılar, Gündoğdu Meydanı’nda toplanarak, Vosvos araçları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında çok sayıda vatandaş ellerindeki pankartlarla ve sloganlarla farkındalık oluşturmaya çalıştı.
Etkinlikte, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı ve sahnede İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Sıradışı Çocuklar Grubu ve otizmli çocuklar ile gençlerin solo performansları sergilendi.
Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü'nde görevli spor ve dans eğitmeni Ayşen Yersel’in rehberliğinde bir dans gösterisi düzenlendi.
"Otizmli bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor"
Gündoğdu Meydanı’nda yapılan etkinlikte, otizmli bireyler Lal Günsu Ergüven ve Erdoğan Erdemirdöven söz aldı. Lal Günsu Ergüven, 2025 yılında hala eşit yurttaşlık haklarını savunduklarını belirterek, “Otizm alanında yaşanan yapısal sorunlar bir türlü çözüme kavuşamıyor.
Otizmliler; bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma konularında yeterli devlet desteğine ulaşamıyor. Otizmliler, ailelerinin maddi gücü ve otizme bakış açısı paralelinde eğitim ve terapi alabiliyor.
Bu yalnız bırakılma hali, otizmli bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor. Bizler, beklemekten ve ötelenmekten yorulduk” dedi. Erdoğan Erdemirdöven ise otizmli bireylerin toplumsal hayata katılımı için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
"Çocuklarımızı hayata dahil etmemiz gerekiyor"
KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, otizmli bireylerin topluma kazandırılması adına daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Türkiye’de otizm farkındalığı maalesef sadece tanı ölçütlerinde sıkışmış durumda. Erken tanı önemli ama bu çocukların büyüdüğü gözden kaçırılıyor.
Birey olduklarında yeterli desteği alamıyorlar ve istihdama katılamıyorlar. Engelli kotalarında bile yerleri yok. Bu nedenle biz özellikle devletimizin imzacısı olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü çocuklarımızı hayata dahil etmemiz gerekiyor. Her akşam ‘Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak’ diye düşünerek yatıyoruz” dedi.
Ünlü oyunculardan katılım
Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde yer alan otizmli bireyler ve ailelerinin yanı sıra, ünlü oyuncular İlkay Akdağlı ve Veda Yurtsever, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü, Engelli Çalışmaları Şube Müdürü Tufan Fırat Göksel ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde görevli otizmli müzisyen Özge Çeltik de katıldı.
Büyükşehir'den otizm dostu yaklaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, otizmli bireylerin toplumsal hayata katılımını teşvik etmek amacıyla engelsiz parklar, özel eğitim atölyeleri ve istihdam projeleri gibi çeşitli projeler yürütüyor. Bunun yanı sıra, ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri ve farkındalık eğitimleriyle de kapsayıcı bir toplum oluşturmayı hedefliyor.