İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, sunduğu mesleki ve teknik eğitimlerle hem iş gücü piyasasına katkı sağlıyor hem de vatandaşlara istihdam imkanı sunuyor. Kent genelindeki 28 kurs merkezi aracılığıyla özellikle gençler ve kadınlara farklı meslekler kazandıran Meslek Fabrikası, Pastacı Çıraklığı kursuyla pastacılığın inceliklerini öğretiyor. Meslek edinmek ya da kendini geliştirmek isteyen kursiyerler, 124 saatlik eğitimin ardından mezun olarak pastacılık sektörüne adım atmaya hazırlanıyor.

"Mezunlarımızı sektöre kazandırıyoruz""Mezunlarımızı sektöre kazandırıyoruz"

Meslek Fabrikası Müdürü Zeki Kapı, Pastacı Çıraklığı kursuyla ilgili bilgi vererek şunları söyledi: “Kursiyerlerimiz 20 Eylül’de 124 saatlik eğitimi tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alacaklar. 16 yaş üstü, okur yazar olan ve gerekli belgeleri sunan herkes kurslarımıza ücretsiz katılabilir. Kurslarımızda kullanılan tüm malzemeler İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanıyor. Amacımız, özellikle kadınlar ve gençlerin sosyo-ekonomik hayata katılmalarını sağlamak ve kendi gelişimlerini tamamlayarak iş hayatına atılmalarına yardımcı olmak. Kurs sonunda İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi’mizle mezunlarımızı sektöre yönlendiriyoruz. Pastacılık sektöründe eleman açığı olduğunu tespit ettiğimiz için bu kursu başlattık. Ayrıca kendi işini kurmak isteyenler için girişimcilik eğitimleri de veriyoruz.”

Pastacılığın temel bilgileri aktarılıyor

Eğitmen Şef Emel Dalgıç ise kursiyerlere pastacılığın temel bilgilerini öğrettiklerini belirterek, "Burada pastacılığa dair her şeyi öğreniyorlar. Kursiyerlerimiz, sahip olmaları gereken tüm temel bilgileri alarak mezun olacaklar. Her biri son derece enerjik ve istekli” dedi.

Gençler kurslara ilgi gösteriyorGençler kurslara ilgi gösteriyor

Liseden mezun olduktan sonra kursa katılan Melisa Akbulut, "Meslek Fabrikası’nın kurs ilanını sosyal medyada gördüm ve katılmaya karar verdim. Liseden yeni mezun oldum ve ailemizin fırınında çalışmayı ya da başka bir işletmede işe başlamayı planlıyorum. Pasta yapmaya hep ilgi duydum, burada aldığım eğitimle profesyonel pastalar yapabileceğim" dedi.

Beyaz yakalıdan pastacılığa

Kursa katılan Bora Özgören ise mutfağa ilgisinin olmadığını, ancak kurs sayesinde bu alanda kendini geliştirdiğini söyledi. “Pandemi döneminde yeni bir yol çizmek istedim. Beyaz yakalı olarak çalışıyordum ama şimdi kendi işletmemi açmayı planlıyorum. Kurs bu konuda bana çok faydalı oldu, barista eğitimi de alarak işletmemi kurmayı hedefliyorum" dedi.

Kız kardeşler birlikte öğreniyorKız kardeşler birlikte öğreniyor

Özlem Olgaç ise kursu sosyal medyada görüp başvurduğunu belirterek, "Pastacılığa ilgim vardı, ancak bu işi profesyonel olarak öğrenmek istedim. Burada pastacılığın püf noktalarını öğreniyoruz” diye konuştu. Kursa kardeşiyle birlikte katıldığını belirten Duygu Taşdelen, “Emekli olduktan sonra evde sıkıldık ve mutfağa olan ilgimiz nedeniyle bu kursa katıldık. İleride belki bir iş açmayı da düşünebiliriz” dedi. Kardeşi Ayla Özgül ise "Kurs çok keyifli geçiyor, pastacılık tekniklerini ve tariflerini öğreniyoruz” dedi.

Gazetecilikten pastacılığa

Basın sektöründe çalışan Uğur Atun da butik bir kafe açma planı olduğunu belirterek, “Meslek Fabrikası’nda daha önce barista eğitimi aldım. Şimdi pastacılıkla ilgili bu kursa katıldım. Daha önce haber müdürü olarak çalışıyordum ama işimi bir adım ileriye taşımak için bu kurslara katılıyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY