SON MÜHÜR - BALAMİR YILDIZ/ İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan başarılı çalışmaları özendirmek, koruma bilincini yaygınlaştırmak ve olumlu örneklerin çoğalmasını sağlamak amacıyla Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ni bu yıl 20’nci kez düzenledi. Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentin tarihi ve kültürel mirasına daha fazla sahip çıkacaklarını ve bu yapıları yeniden kent yaşamına kazandıracaklarını vurguladı. Başkan Tugay, Kemeraltı, Basmane ve Kadifekale gibi tarihi alanları büyük yatırımlarla yeniden düzenlediklerini, Smryna Antik Tiyatrosu’nun kazı çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti. Ayrıca, Bıçakçı Han, Yıldız Sineması ve Emniyet Oteli gibi yapıları restore ederek kültür ve sanat merkezlerine dönüştüreceklerini söyledi.
İzmir'i UNESCO'ya dahil etmek için adımlar atıldı
Başkan Cemil Tugay, İzmir’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Başkan Cemil Tugay, “Kemeraltı bölgesini, İzmir Planlama Ajansı bünyesinde kurduğumuz Kemeraltı Araştırma Grubu ile destekleyerek kalıcı liste için hazırlıyoruz. Basmane çevresinde sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yanı sıra kentimizin tarihi merkezinde envanterini oluşturduğumuz atıl durumdaki pek çok açık alanı da mahallelerin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenliyoruz. KUDEB Müdürlüğümüz, basit onarım ve koruma uygulamaları ile uygun finansmana erişim için vatandaşlarımıza yol gösterecek kapsamlı bir kitapçık hazırladı. Bu kapsamda belediyemizin tarihi yapılarla ilgili yapım birimleri de bakım ve onarım uygulamalarını kolaylaştıracak” dedi.
“İzmir’in kimliğine değer katıyor”
Tören, Tire Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ödül Komitesi ve Seçici Kurul üyelerinin tanıtıldığı törende Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Hasibe Velibeyoğlu da bir konuşma yaptı. Velibeyoğlu, “Başkanımızın kültürel varlıkların korunması ve yaşatılmasına verdiği önemin bir göstergesi olarak yeni kurulan Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, tarihi ve kültürel miras alanındaki çalışmalarını inançla, hevesle yapıyor. Bugün ödül kazananlar sadece geçmişin izini korumakla kalmıyor, aynı zamanda İzmir’in kimliğine değer katıyor ve gelecek kuşaklara ilham oluyor” ifadelerini kullandı.
2024 Seçici Kurul Başkanı Gülsün Tanyeli ise Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, bu programın kültürel miras koruma alanında benzersiz bir başarı sağladığını vurguladı ve ödül kazananları tebrik etti.
Toplam 62 başvuru yapıldı
Bu yıl İzmir il sınırlarından toplam 62 başvuru değerlendirmeye alındı. 20. yıla özel olarak oluşturulan “Korumada Süreklilik Ödülü”, programa dâhil edilen ilk 10 yıl içinde Tarihi Yapıda Yaşam kategorisinde ödüle değer bulunan 12 projeye, belirlenen ilkelere uygun biçimde koruma ve yaşatma çabalarından dolayı Ödül Komitesi tarafından verildi. Diğer kategoriler için ön elemeyi geçen 36 proje, Korumada Süreklilik Ödülü ile birlikte ödül töreninde onurlandırıldı.
Gönderilen okul projelerine teşekkür ve teşvik
2024 yılı itibarıyla “Tarihine Sahip Çıkan Okul Projelerinin Onurlandırılması” başlığı da eklenerek genç nesillerin kültürel mirasa ilgisi artırılmaya çalışıldı. Bu kapsamda eğitim projeleri ve bilinçlendirme çalışmaları, teşekkür ve teşvik belgeleri ile ödüllendiriliyor. 20. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nde İzmir’in mirasına sahip çıkan çeşitli ve değerli projeler de yer aldı.
Jüri Özel Ödülleri verildi
Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması kategorisinde İzmir’in tarihine emek ve hüner ile katkı sağlayan iki usta, Feti Pamukoğlu ve Ozan Özdemir, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Türkiye’de bir ilk
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, İzmir’in kültürel mirasa olan bağlılığını ve katkısını belgeleyen bir etkinlik olarak Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahiptir. 20 yıllık deneyimiyle İzmirlilerin kültürel mirasa duyarlılığının simgesi haline gelen bu ödüller, 2021 yılında Europa Nostra Ödülleri’nden “Eğitim, Öğretim ve Bilinçlendirme” dalında jüri özel ödülü almıştı.
Seçici Kurul kimlerden oluştu?
Asil Seçici Kurul Başkanlığı görevini İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü E. Öğretim Üyesi, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Üyesi Dr. Gülsün Tanyeli yürüttü. Asil üyeler arasında ise Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIAA), SARAT (Safe Guarding Archaeological Assets of Turkey) Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması Projesi Koordinatörü Dr. Gül Pulhan, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Kerem Koramaz, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü E. Öğretim Üyesi Dr. Ertan Daş, DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Altonörs Çırak, Kavram Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi, Mimar - Restorasyon Uzmanı Dr. Umut Devrim Tunca, Uygulamacı Mimar Boygar Özlen yer aldı.
Yedek Seçici Kurul ise Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Funda Gençer, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Burak Aslan, DEÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. E. Duygu Kahraman ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Settar Tarman’dan oluştu.
Jürinin yaptığı değerlendirmeler sonucu verilen ödüller şu şekilde oldu;