İZMİR HABERLERİ

İzmir’den dünyaya: Genç tasarımcılar kültürel mirası moda ile buluşturdu!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı öğrencileri, kültürel miraslardan ilham alarak oluşturdukları özgün moda koleksiyonlarını sergiledi. Tarihi zenginlikler, modern tasarımlarla yeniden yorumlandı.

SON MÜHÜR/MERVE TURAN Türkiye’nin dünyaca ünlü kültürel mirasları Ayasofya, Efes, Bergama, Troya Antik Kentleri, Göbeklitepe, Hattuşa, Kapadokya, Mardin-Mor Gabriel, Nemrut Dağı ve Zeugma, genç tasarımcılara ilham kaynağı oldu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri, "Kültürel Mirasın İzinde Moda" adlı proje kapsamında bu zengin tarihi noktaları modern moda tasarımlarına taşıdı. Projede, İranlı öğrenciler de Persepolis ve Tepe Sialk gibi kendi kültürlerindeki arkeolojik alanlardan esinlenerek yer aldı.

Genç tasarımcılar büyük beğeni topladı

Stüdyo Koordinatörü Doç. Dr. Şölen Kipöz rehberliğinde hazırlanan koleksiyonlar, özel bir sergide moda ve akademi çevrelerinin beğenisine sunuldu. Genç tasarımcılar, disiplinler arası bir yaklaşım benimseyerek arkeoloji, tarih ve sanat alanlarında araştırmalar yaptı, bu süreçte gözlem ve bireysel seyahatlerden de faydalandı.

Sergi, Anadolu, Mezopotamya, Yunan ve Roma medeniyetlerinden esinlenilen özgün tasarımları ile dikkat çekti.

Yoğun katılımla gerçekleşen sergi

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin düzenlediği serginin açılışına Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, moda tasarımcısı Hatice Gökçe ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği üyeleri gibi çok sayıda davetli katıldı.

Kültür ve sanatı moda ile buluşturdular

Doç. Dr. Şölen Kipöz, öğrencilerin projeye büyük bir tutkuyla yaklaştığını belirterek, “Bu çalışma, öğrencilerimize kültürel mirası moda aracılığıyla keşfetme imkânı sundu. Tarihi bölgeleri ziyaret ederek, arkeolojik araştırmalar ve kendi gözlemlerinden yola çıkarak farklı medeniyetlerden ilham aldılar.

Bu ilhamı çağdaş moda koleksiyonlarına dönüştürdüler ve sergiyle de bu süreçleri belgeleyerek paylaşma fırsatı yakaladılar” dedi. Öğrenciler, koleksiyon hazırlığından sergi organizasyonuna kadar tüm süreçlerde aktif rol aldı.