İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, daha temiz bir kent hedefiyle yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Artan nüfusla birlikte çoğalan evsel atıkların toplanması, bertaraf edilmesi ve ekonomiye yeniden kazandırılması, ciddi maliyetler oluşturuyor. Cadde ve sokaklardan toplanan atıklar ile ilçe belediyelerinin getirdiği atıklar, Atık Transfer Şube Müdürlüğü’ne bağlı 20 ilçedeki atık transfer merkezlerinde tırlara yükleniyor. Bu atıklar, 88 atık transfer aracıyla Harmandalı, Ödemiş ve Bergama’daki bertaraf tesislerine gönderiliyor.

Günlük 4 bin 500 ile 6 bin ton arası atıkGünlük 4 bin 500 ile 6 bin ton arası atık

İzmir’deki çöp toplama sürecini anlatan Atık Transfer Şube Müdürü Cumhur Ağcahan, bu işlemin haftanın 7 günü, 24 saat kesintisiz devam ettiğini vurguladı. Yaz ve kış aylarında atık miktarının değişiklik gösterdiğini belirten Ağcahan, İzmir’de günlük 4 bin 500 ile 6 bin ton arasında atık toplandığını söyledi. Ağcahan, “Transfer istasyonundan, bertaraf tesislerine günde 22 bin kilometre yol kat edilerek, 200 sefer yapılarak ortalama 5 bin ton atık ulaştırılıyor. Günlük 22 bin kilometre yol üzerinden gidersek, araçlarımız 2 günde dünyanın etrafında bir tur atacak kadar yol yapıyor. Bu oran 1 ayda Dünya’dan Ay’a gidip gelecek mesafede yol kat ettikleri anlamına geliyor. Yani aylık 600 bin kilometreyi geçiyoruz. Yine kilometre bazında kıyaslarsak, araçlarımız günde 22 bin kilometre yol yapıyor. Bu da İzmir- İstanbul arası günde 22 defa gidip gelmek anlamına geliyor” dedi.

"Daha sürdürülebilir yöntemler tercih etmemiz gerekiyor""Daha sürdürülebilir yöntemler tercih etmemiz gerekiyor"

Ağcahan, atıkların toplanması ve transferinin büyük maliyetler gerektirdiğine dikkat çekerek, “Günlük transfer maliyetimiz yaklaşık 2-3 milyon lira civarında. Bu rakama bertaraf bedelleri dahil değil” dedi. Maliyetleri azaltmak için bireysel katkıların önemine değinen Ağcahan, şunları ekledi: “Hepimizin üzerine düşen sorumluluklar bulunuyor. Sıfır atık yaklaşımına uygun olarak davranmamız gerekiyor. Dünyadaki kaynakların azaldığı, iklim krizinin zirveye çıktığı bu dönemde, hepimizin yapması gereken mümkün olduğunca sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçerek atık miktarımızı azaltmak olabilir. Evlerimizde çöplerimizi türüne göre ayırarak uygun geri dönüşüm konteynerlerine atmak önemli. Gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir kent bırakmak için alınabilecek en basit tedbirler bunlar. İzmirliler geri dönüşüm için uygun olan ambalaj atıkları ayrı toplayabilir. Organik atıkları ve ambalaj atıklarını ayırabilir. Bu sayede bize gelecek atık miktarı ciddi oranda azalabilir. Mümkün olduğu kadar tek kullanımlık plastik gibi malzemeleri kullanmamalıyız. Daha sürdürülebilir yöntemler tercih etmemiz gerekiyor. Geri dönüşümü mümkün olan malzemeleri kullanmak, daha sağlıklı olacak. Daha yaşanılabilir bir İzmir ve dünya için yurttaşlarımızdan da bu sürece bireysel önlemlerle katkı sunmalarını bekliyoruz.” dedi.

7 gün 24 saat sahadalar7 gün 24 saat sahadalar

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım ise 900 personelle, haftanın her günü 24 saat boyunca sahada olduklarını belirtti. Yıldırım, 30 ilçede ana cadde ve bulvarların temizliğini yürüttüklerini, vatandaşlardan da şehri kirletmemelerini istediklerini söyledi. “Temizlemek nasıl bizim görevimiz ise kent sakinlerinin de şehri kirletmemesi önemli. Ayrıca örnek uygulama olarak Alsancak semtinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Kordon’da çöp çıkarma saatleri belirledik. Diğer türlü görüntü ve çevre kirliliğini önleyemeyiz. Vatandaşlarımızın sosyal aktivitelerin ardından, çöplerini yere bırakıp gitmemesi de çok önemli” dedi. 

“İzmir’in sokakları bizim evimiz”“İzmir’in sokakları bizim evimiz”

Yıldırım, kent sakinlerinin de çevre temizliğine katkıda bulunmalarının önemine vurgu yaparak, “Kirletmemek her yurttaşın görevi. Geleceğimiz, çocuklarımız ve doğamız için bunu yapmak zorundayız. Çöp, dünyada da ülkemizde de ciddi bir sorun. Biz çöpü temizlemek ile başa çıkamayız. Kirletmemek gerek kirletmemeyi öğrenmek zorundayız. Temiz bir kentte yaşamak istiyorsak, bunu ancak hep birlikte başarabiliriz. İzmir'imizin sokaklarını, caddelerini, meydanlarını evimiz olarak kabul ediyoruz. Evimize gösterdiğimiz hassasiyeti lütfen sokaklarımıza, caddelerimize, meydanlarımıza da gösterelim” diye konuştu.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN