Ege’nin incisi olarak bilinen İzmir de sanayi, fabrika bacalarından çıkan dumanlardan ziyade, halk tarafından bilinçsizce yapılan davranışların şehri kirlettiği ortaya çıktı.
En kirli bölge Aliağa
Sanayi bölgesi olmasından kaynaklı en fazla hava kirliliği bu bölge de olduğu tespit etildi. Sanayiden çıkan dumanları yanı sıra taş ocakları ve trafiğin hava kirliliğini büyük ölçüde etkilediği belirlendi. Raporda, “Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa ilçesidir. İlçede demir-çelik tesisleri, mevcut petrokimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralları, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santrallar, petrokimya tesisleri bulunmaktadır” denildi. Bölgelerden ikinci sırada Bornova da bulunan meşhur çimento fabrikası oldu. Fabrikanın bacasından yayılanan duman şehrin ormanı ve havasını büyük ölçüde tehlikeye ulaştırıyor.
İzmir’in dağları artık kül
Orman yangınlarının baş nedeni olan sigara izmaritleri, bilinçsiz piknik yapılması başlıca nedeni olduğu belirlendi. Özellikle yaz aylarında cıkan orman yangınları hava kirliliğinin yanı sıra ormanda yaşayan canlıların sayısını azalttı. Yapılan araştırmalar sonucunda hava kirliliği kanser ve koa hastalığının çoğalmasına sebep olacağı belirlendi.
Harmandalı çöplüğü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli ilçesinde bulunan 15 yıllık ömür vaad edilerek oluşturduğu Harmandalı Çöp Depolama alanı 30 yılı çöp dökerek devirdi. Büyük bir çöp felaketinin başını getiren Harmandalı Çöplüğü, yaşattığı tehlikeler ile can ve mal kaybını da beraberinde getiriyor.
Bölgeye yakın yerde bulunan halk sakinleri İdari Mahkemesine başvurdu fakat herhangi bir sonuç alamadı.
Yaşanan doğa olayları sebebiyle heyelan riski taşıdığı belirlenmesine rağmen AFAD İl Müdürlüğü tarafından Afete Maruz Bölge ilan edilememesi yönünde karar alındı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kaymanın çöpün baskısı sonucu olduğunu açıkladığını aktaran Büyükgöl, "O bölgede yaşayan insanlarda son 10 yılda kanser vakalarının arttığını biliyoruz. Bu da gösteriyor ki çöpteki kimyasallar hem dip sularına hem gazayı hem de tarım ürünlerini zehirliyor. Bu anlamda bölge risk altında" ifadelerini kullandı.
Halk bir an önce bu felaketten kurtulmak istiyor.