Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce anıt ağaç olarak tescil edilen Türkiye'nin dört bir tarafındaki binlerce ağaç, özenle korunuyor.


Geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında köprü kurabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olan ağaçlardan ikisi de Karşyaka'da bulunuyor. 
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan 75 yıllık Doğu Çınarı (Pistacia lentiscus), bölgenin doğasına kök salmış, zamanla Karşıyaka’nın simgelerinden biri haline gelmiş bir ağaç. Gövdesi 62 cm çapında; dalları ise 6.2 metrelik geniş bir alana yayılır. 21.4 metreye ulaşan boyu ile çevresine gölge olurken, bu görkemli ağaç yalnızca bir bitki değil, nesiller boyu birçok anıya tanıklık eden bir doğa harikası olarak tanımlanıyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan ağacın doğal ve kültürel miras olarak geleceğe taşınmasını sağlıyor.


İkiz anıt ağaçlardan bir diğeri ise 62 yıllık tarihiyle kök salmış olan Doğu Çınarı (Platanus orientalis) 52 cm genişliğindeki gövdesi, 5.9 metrelik tepe çapıyla dallarını dört bir yana uzatarak çevresine gölge oluyor. 

Whatsapp Image 2024 10 10 At 11.52.22
Tabiatın sessiz tanıkları


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan proje ile ağaçlar tescil altına alınarak korunuyor. Projenin tanıtımda yer alan ifadeler şöyle: 
"Toplum belleğini diri tutarak, kuşaklar arasında köprü işlevi gören bu yaşayan kültürel mirasların korunması, gelecek kuşaklar için yapılması gereken önemli bir görevdir. Toplumun ortak mirası olan bu ağaçların korunabilmesi, onlara mutlak özel ilgi gösterilmesi ve bunların ancak topluma mal olması ile mümkündür. Bu nedenle bu özellikleri gösteren ağaçların öncelikle doğru tespit edilmesi ve anıt ağaç olarak tescillenerek koruma altına alınması önemlidir. 


Bu kapsamda Bakanlığımız olarak hem geçmişimiz hem de gelecek nesillerimiz için çok kıymetli olan anıt ağaç özelliği gösteren ağaçlar tescil edilerek koruma altına alınmaktadır. Günümüz itibariyle ülkemiz genelinde 9369 adet anıt ağaç bulunmaktadır. Çalışmada yer verilemeyen diğer anıt ağaçlarımızın da son derece değerli ve kendine özgü boyutsal ve kültürel özelliğe sahip olduğunu hatırlatmak gerekmektedir." 
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR