Son Mühür / Ayşegül Koç - İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Emre Kartal, İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadir Gök ve Prof. Dr. Akil Birkan Selçuk, Ege Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Hatice Kübra Yılmaz ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Erkan Yılmaz gibi çeşitli akademik alanlarda uzmanlaşmış isimler bu çalışmada yer aldı.
Yerli ve yenilikçi çözüm
Tıp ve sanayi sektörlerinde yaygın olarak kullanılan biyomalzemelerin dayanıklılığı ve performansı, bu projeyle yerli ve yenilikçi bir çözümle ölçülmeye başlanacak. Tasarım patenti alınan yapay zekâ destekli hibrit biyomekanik test cihazı, çekme, basma, eğme, burma ve yorulma testlerini ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde tek bir test platformunda gerçekleştirebilecek.
Geniş çalışma alanı
Yapılan cihaz, biyomedikal malzemelerin yanı sıra sanayiye yönelik malzemelerin mekanik performanslarını da analiz edebilecek şekilde tasarlanmış olup, geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor. Ayrıca yapay zekâ desteği sayesinde geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve hassas test sonuçları elde edilmesi planlanıyor.
Maliyet ve zaman da tasarruf
Yapay zekâ destekli sistem, yurtdışında gerçekleştirilen testler için yüksek ücretlerin önüne geçerek maliyetleri yaklaşık %50 oranında azaltacak. Ayrıca, testlerin uluslararası ASTM standartlarına uygun şekilde yapılması, yurtdışına olan bağımlılığı da önemli ölçüde azaltacak.
Ayrıca bu proje ile yerli mühendislik çözümleriyle biyomekanik test cihazlarının üretimini önemli bir adım öteye taşıyacak ve yerli üretim cihazlarının uluslararası pazarda talep görmesi ile Türkiye'nin teknoloji ve mühendislik alanındaki rekabet gücünü artıracak.
Nitelikli iş gücüne olan talep artımı
Bu yenilikçi cihaz, biyomekanik testlerin yerel ortamda yapılmasına olanak tanıyacak, böylece sektörde nitelikli iş gücüne olan talep artacak. Ayrıca, yapay zekâ ve mühendislik alanlarındaki eğitim ve araştırmalara katkı sağlayarak, bu alanlarda uzmanlaşmış personel yetişmesine olanak tanıyacak.
Medikal anlamda değerli
Özellikle medikal implantlar ve protezler gibi biyomalzemelerin değerlendirilmesi, sağlık sektöründe daha uygun maliyetli ve güvenilir çözümler sunulmasına imkan verecek. Mühendislik alanındaki bu yenilikçi çalışmalar, ileri teknolojiye dayalı yatırımları teşvik ederek ülke ekonomisine katkıda bulunacak.