İzmir’in Bergama ilçesinde yaşayan Hazel Aymaz (40), Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip bir sanatçıdır. 11 yıl önce tiroit kanseri teşhisi konan Aymaz, tedavi sürecinde şifa bulduğu parşömene yönelmiş ve 6 yıldır bu geleneksel zanaatla ilgilenmektedir. Parşömen üretimi, onun hem fiziksel hem de ruhsal iyileşmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kanser tedavisi sürecinde parşömene ilgisi arttı

Aymaz, parşömenle tanışmasını şöyle anlatıyor: "Kanser tedavisi sırasında, halsiz olduğum dönemlerde parşömenle uğraşmak bana adeta bir terapi gibi geldi." 5 yıl süren radyoterapi tedavisi sırasında zor zamanlar geçiren Aymaz, parşömene yaptığı çizimlerle hem hastalığa karşı direncini arttırmış hem de tedavi sürecinde kullandığı antidepresanlardan kurtulmuştur. Hazel Aymaz, "Şifalandıktan sonra şu anda sağlıklı bir insanın bile zor yapabileceği bir işi yapmak beni motive ediyor." diyor.

Bergama’da geleneksel parşömen üretiminin geleceğini taşıyor

Bergama’da binlerce yıldır sürdürülen parşömen üretimi, bölgenin en köklü geleneksel mesleklerinden biridir. Aymaz, parşömeni yalnızca çizim yapmak için değil, aynı zamanda geleneksel üretim sürecine dahil olarak üretmekte de büyük bir titizlik gösteriyor.

"Parşömen üretimi çok meşakkatli bir süreç. Deri kireçle bekletilip inceltilir, temizlenir, yağlarından ve tüylerinden arındırılır. Ardından kurutma işleminin ardından çizim aşamasına geçilir." diye anlatıyor üretim aşamalarını Aymaz. Üretim süreci yaklaşık 25 gün sürmektedir.

Kadınların rolü artıyor

Hazel Aymaz, parşömen üretimini sadece bir sanat olarak görmekle kalmayıp aynı zamanda bu geleneksel zanaatın devam etmesi adına da büyük çaba harcıyor. İsmail Araç adlı 92 yaşındaki usta, ona parşömen üretiminde rehberlik etmiş ve tecrübelerini paylaşmıştır.

Aymaz, "Benden sonra bu mesleği öğrenen kadınlar da olmaya başladı. Hatta benim yetiştirdiğim bir çırak bile var." diyerek geleneksel sanatın geleceği için umutlu olduğunu belirtiyor.

Aymaz, hem kendi sağlığı hem de kültürel mirasın yaşatılması için parşömen üretimine katkı sağlamaya devam ediyor. Parşömen üretimiyle bulduğu şifayı şimdi, diğer insanlara umut olarak yaymayı hedefliyor.

Kaynak: DHA