Son Mühür/Gamze Eskiköy- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanması, İzmir’de siyasi tansiyonu yükseltti. Özellikle gençler bu gelişmeye sessiz kalmadı. Üniversite öğrencilerinin öncülüğünde başlayan tepkiler, kısa sürede kitlesel protestolara dönüştü.
Ramazan Bayramı’nın ilk günü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğrencileri Göztepe’den Karabağlar’a uzanan geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme çevredeki vatandaşlar da destek verirken, yürüyüş boyunca sık sık “Keyfi rejimin sopasına boyun eğmeyeceğiz” sloganı atılmıştı.
Protestoların ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ekonomik ve siyasi adaletsizliklere karşı bazı şirketleri hedef alan boykot çağrısı yaptı. Bu çağrı, özellikle gençlik grupları tarafından sahiplenilerek ülke geneline yayıldı. 2 Nisan’da gerçekleştirilen “alışveriş yapmama” eylemi, halkın tepkisini sokağın ötesine taşıyarak marketlerden mağazalara kadar birçok noktada hissedildi.
“Bayramda da yüzümüz gülmemişti...”
Bugün, İzmir’de bazı pazarlar tezgâhlarını toplarken, kimi esnaf da kepenk açmama kararı aldı.
İzmir Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bölgedeki son durumu değerlendirirken, yaşanan sürecin ekonomik zorluklarla birleştiğinde esnafı daha da zorladığını ifade ederek, “Bu süreçte taraf olmamaya, ortada durmaya çalışıyoruz ama etkilenmemek mümkün değil. Zaten yağmur ve ekonomik koşullar bizi yeterince zorluyor. Bayramın ikinci ve üçüncü günü biraz hareketlilik oldu, yüzümüz güldü ama beklediğimiz gibi değildi. Bozyaka ve Buca taraflarında işlerin daha iyi olduğunu duyduk. Burada otopark sorunumuz var. Bu sorunları hala çözemedik. Burada biz insana muhtacız. İnsan ayağımız var ama alım gücü çok kötü” dedi.
Bir de boykot vurdu!
Kepenklerimiz hep açık, hiçbir kepengimizi kapatmadık diyen Girgin, “ Esnaf olarak daha az etkilenmemiz gerekir ama vatandaşın ihtiyacı olan en küçük şey bile artık bizden alınmıyor. Bayramı da zaten sakin geçirmiştik. Boykot bizi bir kez daha etkiledi. Önceki yıllarda da hükümet politikalarından dolayı sıkıntı yaşadık. İnsanların tepkisi doğal ama bu tepkiye başka tepkilerle karşılık vermemek, orta yolu bulmak gerekiyor. Çünkü biz bu gerginliklerden doğrudan etkileniyoruz. Kemeraltı’nda her görüşten insan var. Birlik ve beraberlik her şeyin üstünde. ‘Etkilenmedik’ desek yalan olur” ifadelerine yer verdi.
“Alışveriş çılgınlığı yapılmamalı”
Tüketim çılgınlığı ile ilgili görüşlerini paylaşan Girgin,
“Bir günlük boykot, aslında yerel esnafın önemini gösterdi. Ülkenin geleceği açısından bu çok kıymetli. Zor zamanlarda alışveriş çılgınlığı yapmak yerine daha dikkatli olunmalı. İnsanların bir çift ayakkabısı varken on çifti olmasına gerek yok. Üretmeyip sadece tükettiğimiz bir düzende bu sürdürülebilir değil. Harcamalarımızı ayağımızı yorganımıza göre uzatarak yapmamız gereken bir dönemdeyiz. Küçük esnafa sahip çıkmak her şeyden önemli.”