ALPER TEMİZ / SON MÜHÜR-Manisa'nın Gördes ilçesi Kalemoğlu Köyü'nde Zorlu Holding'e ait 'Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi' tarafından işletilen nikel madeni genişleme çalışması, köylülerin direnişine rağmen devam ediyor. Geçtiğimiz hafta şirket, sondaj araçlarını ormanlık alana sokmak için tekrar faaliyete geçmiş, ancak köylülerin çabalarıyla sondaj araçları içeriye sokulmamıştı. Şirket, 19 Mayıs itibarıyla ormanlık alana sondaj makinelerini sokmak için tekrar harekete geçti.
Kalemoğlu Köyü'ne yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan madenin, 10 yıllık süreç içerisinde devasa boyutta ormanları yuttuğu aktarılırken, son maden büyütme çalışmalarının sınırının, Kalemoğlu ormanına dek uzandığı kaydedildi. Şirket, 2022 yönetmeliğine uygun bir faaliyet içerisinde olduklarını belirtirken, köylüler, "Yasalara uygun mu göreceğiz. Ancak en nihayetinde yasalara uygun da olsa, bizim sağlık koşullarımız deliniyor ve en önemlisi çevreyi talan ediyorsunuz" tepkisini gösteriyor.
EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz, "Henüz yeni bir facianın şokunu atlatamadık; İliç katliamı... Şimdiyse yine hedefte ormanlarımız var. Genişletilmek istenen bölge, köylülerin yaşam alanı, canlıların evi; ormanlarımız... Maden şirketi köylülerin tüm mücadelesine rağmen bir hafta önce yine harekete geçti, ancak köylüler bunu engelledi. Şimdi ise karşımıza 'yasal hakkımız var' diyerek çıktılar ve yine harekete geçtiler" diye aktardı.
"ORMANLARA SAHİP ÇIKMAK İSTEYEN HERKESİ, KALEMOĞLU'NA BEKLİYORUZ"
Şirketin tıpkı Akbelen'de yaşananlarda olduğu gibi hatalı ve çevre düşmanı faaliyetlerini sürdürmeye gayret gösterdiğini ifade eden İçöz, "Yasalara uygun diyorlar, ellerinde yazı varmış... Peki bu uygulamalar çevre ve insan sağlığına uygun mu? Her ne olursa olsun, biz o sondaj makinelerini ormanımıza sokmayacağız. Yarın 20 Mayıs günü saat 18.00'da bölgede olacağız. Tüm çevre dostlarını bekliyoruz. Kalemoğlu köylülerini yalnız bırakamayız ve ormanlarımızı ranta kurban edemeyiz" diye aktardı.
Şirketin faaliyetleri, 2022 yılına dek sekiz yıl boyunca ‘kaçak’ faaliyetler içerisinde olmuş ve ardından Meta Nikel Kobalt madeninde kapasite artışı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Öte yandan aynı madende, sülfürik asit fabrikası kurabilmesi için de ‘ÇED olumlu’ raporu verilmişti.
2017 yılında ise tesise sülfürik asit taşıyan bir tanker devrilmiş ve 30 tonluk yük, Akhisar ve Gördes arasında kalan tarım alanları ve yer altı sularına karışmıştı.