İZMİR HABERLERİ

Kalın bağırsak kanseri olduğunu öğrendi: Tedaviyi İzmir'de buldu!

26 yaşındaki Onur Cevheroğlu, ailesindeki kanser geçmişi nedeniyle 3. evre kalın bağırsak kanseriyle mücadele ediyor. Cevheroğlu, erken teşhis ve kolonoskopinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Cem Terzi ise gençlerde kalın bağırsak kanseri vakalarının arttığını belirtti.

Mardinli 26 yaşındaki Onur Cevheroğlu, annesi ve ağabeyini kalın bağırsak kanserine kurban verdikten sonra aynı hastalıkla tanıştı. Bir yıl önce tesadüfen teşhis edilen 3. evre kanserle mücadelesini anlatan Cevheroğlu, erken teşhisin hayat kurtardığını vurguluyor.

Genetik yük ve ailevi risk

Onur Cevheroğlu, ailesinde kalın bağırsak kanseri öyküsü olduğunu belirterek, annesinin 42, ağabeyinin ise 24 yaşında hayatını kaybettiğini aktardı.

Ağabeyine yapılan kolonoskopi sonrası kendisine de yapılan testlerde başlangıçta kanser riski saptanmazken, 2023 Aralık ayında apandisit nedeniyle yapılan tetkiklerle hastalık teşhis edildi. "Kaderimi tesadüflere bırakmayın" diyen Cevheroğlu, erken kontrolün önemine dikkat çekiyor.

Erken başlangıçlı kolorektal kanser: Küresel bir artış

Prof. Dr. Cem Terzi, erken başlangıçlı kolorektal kanserlerin küresel ölçekte arttığını belirterek, bu durumun genç erişkinler için alarm zilleri çaldığını söyledi.

1995’te her 10 kalın bağırsak kanserli hastadan biri 55 yaşın altındayken, bugün tanı konan her 5 hastadan biri bu yaşın altında. Bu artış, kolonoskopi ve erken taramaların önemini daha da pekiştiriyor.

Kolonoskopi: Kanserin erken teşhisi için hayati bir araç

Prof. Dr. Cem Terzi, kalın bağırsak kanserinin artık yalnızca yaşlılara özgü bir hastalık olmadığını vurguladı. Kolonoskopinin, kanser öncesi lezyonları tespit etme ve ortadan kaldırmada kritik bir rol oynadığını belirten Terzi, gençlerde yapılan taramaların daha erken yaşlarda başlaması gerektiğini söyledi. 50 yaş altı bireylerde kalın bağırsak kanseri oranlarının arttığına dikkat çekti.

Gençlerde görülen kolorektal kanser belirtileri

Genç erişkinlerde, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve makattan kanama gibi belirtiler görülmesi durumunda, kanserin ciddi şekilde araştırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Terzi, kolonoskopinin gerekliliğini vurguladı.

Ayrıca, gençlerin sağlık sorunlarına daha az dikkat gösterdiğini ve bu nedenle erken teşhis konmasının zorlaştığını ifade etti. Erken tanı ve müdahale ile kalın bağırsak kanserinin tedavi edilebileceğine işaret etti.

Tedavi ve kontrollerin önemi

Cevheroğlu, tedavi sürecinde İzmir’de yapılan ameliyatın ardından Diyarbakır’da kemoterapi aldığını, düzenli kontrollerle sağlığının takip edilmesinin ne kadar önemli olduğunu aktardı. "Sağlığımıza verdiğimiz önemin, arabalarımıza gösterdiğimiz özenle eşdeğer olması gerektiğini" söyleyen Cevheroğlu, tüm yakınlarına kolonoskopi yaptırmalarını önerdi.