Kamu görevlisi Hasan Kütük, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan "Tasarruf Tedbirleri" genelgesinin personel giderleri ve personel servisi hizmetlerine ilişkin maddelerine karşı Danıştay'da dava açtı. Kütük, bu maddelerin kamu çalışanlarının haklarını ihlal ettiğini ve haksız yere tasarruf yapılmasına yol açtığını savunuyor.

Kütük, Birleşik Kamu İş Merkez Yönetim Kurulu'nun basın açıklamasında şunları belirtti: "Kamu tasarruf önlemleri duyuruldu, ancak yine fatura halka ve kamu çalışanlarına kesildi."

Kütük, "Kamu personel alımlarının emekli sayısıyla sınırlandırılması, kamu hizmetlerinin sunulamaz hale gelmesine neden olabilir. Teknik ve personel eksikliğiyle mücadele eden kamu kurumları, bu yönergeyle daha da zor duruma düşebilir" diye ekledi.

Dava dilekçesinde, genelgenin "Personel Giderleri" başlıklı bölümünde yer alan 1. fıkranın, kamu kurumlarının personel servisi hizmeti almamalarını öngördüğü belirtiliyor. Bu durumun, kamu çalışanlarının işe gidip gelmelerinde zorluk yaşamasına ve ek masraflar yapmalarına neden olacağı savunuluyor.

Cinsel içerikli videosu ortaya çıkan hakem Elif Karaarslan'dan yeni açıklama! Cinsel içerikli videosu ortaya çıkan hakem Elif Karaarslan'dan yeni açıklama!

Servis araçlarının kaldırılmasıyla toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların ortadan kaldırılacak olmasının kamuda çalışan kişiler için ayrıca bir ulaşım harcamasını ortaya çıkaracağını söyleyen Kütük, şunları kaydetti:

''Genelge hükümleri incelendiğinde, tasarrufun yine kamu emekçilerine dayatıldığı, Anayasa, kanunlar ve toplu sözleşme ile elde edilen tüm kazanımların ortadan kaldırıldığı, kanun mahiyetinde olan toplu sözleşme hükümlerini, kamuda devlet memurları ve kamu emekçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırılırken kamuda lüks ve şatafatın devam ettiği görülmektedir.

Keyfi harcamalar ortada dururken fazla mesai ücretlerinin göz dikilmesi, personel servislerinin sonlandırılması, 657 Sayılı Kanun'un 68/B maddesine yapılacak atamaların sadece yönetici kadrolar ile sınırlı tutulması ve yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılmayacağının düzenlenmesi hukuksuz, hukuksuz olduğu kadar da kamu hizmetlerini büyük oranda aksatacaktır.'
 

'İş yükünü arttıracak  iş güvenliğini ve barışını da bozacaktır'
Kamuya personel alımımın emekli sayısı ile sınırlandırılması kamu hizmetlerini verilemez hale getirecektir. Teknik ve personel yetersizliği ile karşı karşıya olan kamu kurumu ve kuruluşları, bu genelge ile daha da iş görülemez hale gelecektir. Kamuda özellikle eğitim, sağlık, yargı, ulaşım ve diğer iş kollarında kamu emekçilerinin iş yükünü daha artacak bu karar iş güvenliğini ve barışını da bozacaktır.

Servis araçlarının kaldırılması ile toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların ortadan kaldırılacak olması zaten zor koşullarda görev yapmak zorunda kalan kamu emekçilerini ayrıca ulaşım için harcama yapmak zorunda bırakacak. Bu durum özellikle büyükşehirlerdeki trafik yoğunluğunu daha artıracak ve personelin mesaisine gidişini-gelişini daha da zorlaşacaktır. Bu durum kamu kurumu ve kuruluşlarında güvenlik sorunu ortaya çıkaracaktır.''

Dava dilekçesi
Danıştay'da açılan davanın dilekçesinde, ''Personel Servisi Hizmetine İlişkin Giderler'' başlıklı bölümünün 1. fıkrasında yer alan ‘Servis ve güvenlik hizmetleri hariç; kamu kurum ve kuruluşlarına toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandırılacak, hizmet alımı suretiyle sağlanan personel servisi hizmeti ise sözleşme süresinin bitimine kadar devam edebilecektir’ ibaresinin, 3. Fıkrasındaki ‘Personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis sunumu yapılmayacaktır.’ ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Dilekçede, söz konusu düzenlemelerin Anayasa'ya, 4688 sayılı Kanuna, uluslararası sözleşme ve antlaşmalara aykırı olduğu, kamu ve bireyler yönünden telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebileceği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ