Ayşegül Koç/Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özhan Göldeli, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Doktorlar tarafından önerilmediği sürece aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Göldeli; “Dikensiz ilaç yok. Her ilacın kendine göre yan etkisi var. Dolayısıyla aspirin başta olmak üzere hiçbir ilaç doktor kontrolü olamadan alınmamalı” dedi. 

Yunusemre Belediyesi ve Manisa Eczacı Odası'ndan atık ilaç toplama hamlesi Yunusemre Belediyesi ve Manisa Eczacı Odası'ndan atık ilaç toplama hamlesi

“Kardiyovasküler hastalığı olanlar sıcak havaya dikkat etmeli”
Havanın sıcak ya da soğuk olması vücudumuzu direkt etkiliyor diyen Prof. Dr. Göldeli; “Özellikle kardiyovasküler hastalarımız bu durumdan daha da fazla etkileniyor. Sıcak hava kalp ve damar hastalıklarında artışa sebep oluyor. Sıcak ortamlarda çalışan insanların kendini koruması oldukça önemli. Sıcak vücudumuzda terlemeye neden oluyor. Bu doğrultuda sıvı tüketimi çok önemli. Vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması gerekiyor. Sıcak havalarda kalbimizin hızı artar. Bu normal insanlar için sorun değil ama kalp hastasıysa bu hastaların kalbinin hızlanması istediğimiz bir şey değil. Kalp ne kadar hızlanırsa kalp yükü o kadar artar, oksijen kullanımı artar. O yüzden sıcağa maruz kalmamak önemli. Ayrıca sıcak dönemde ilaçların düzenli alınması, bazı ilaçların kullanımında düzenleme yapılması büyük önem taşıyor. Bu ilaçları kullananların kan basıncını yakın takip etmesi, gerekirse ilaçlarında yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu nedenle özellikle de kalple ilgili sorunları olanların, hipertansiyonu bulunanların çok dikkatli olması gerekmekte. Özellikle 50 yaş üstü kilolu ve kalp damar sistemi hastalığı bulunanlar, kalp damarlarında plak ya da stent olanlar, bypass ameliyatı olmuş hastalar, daha önce kalp krizi geçirmiş hastalar sıcak havalarda dışarıya çıkmamalı” diye konuştu.

“Hipertansiyonun yüzde seksen sebebi bilinmiyor”

“Hipertansiyonun yüzde seksen sebebi bilinmiyor”                                    
Hipertansiyonun yüzde seksen sebebi bilinmiyor diyen Prof. Dr. Göldel; “Bunların çoğu ailesel oluyor. 18 yaşından sonra bu kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Böyle kişilerin kontrollerini yaptırması şart. Bir de sebebi belli olan hipertansiyon oluyor. Eğer biz o hastalığı yakalarsak ve tedavi edebilirsek tansiyon ilaçlarına zaten gerek kalmıyor. Ancak ilaçları lütfen kimse kafasına göre bırakmasın. Bunlar doktor kontrolünde yürütülmesi gereken tedavilerdir. Tüm bunlarla birlikte tansiyonu düşürmek için beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli, zararlı alışkanlıklardan uzak durulması elzem. Bazı ilaç kombinasyonları tansiyonu yükseltebilir. Ya da etkileşime girebilir. Bu durumlarda da doktora danışmadan hareket etmemek gerekiyor. Sadece ilaçlar değil bazı burun damlaları da tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor. O yüzden hastalara tavsiyem, şikayetlerinden bahsederken hekim arkadaşlarımıza kullandıkları ilaçları muhakkak belirtsinler. Ayrıca tansiyon, yaş ilerledikçe hafif yükselme eğiliminde olsa da belli bir sınırı vardır. Bu sınır ortalama 140 büyüğü 90 küçüğü olarak adlandırılır. Tansiyon ilacı veya tedavi için sınır görülen sayılarıdır. 140-90 sınırının geçilmemesini arzu ederiz. Eğer bu değerlerden yüksek çıktıysa, bunun da sürekliliğinin ne olduğunun takip edilmesi gerekir. İlaca gerek duyulup duyulmadığına takibin ardından karar verilir” açıklamasında bulundu.

“Gerçek muayene beş dakika olmaz”

Gerçek muayene beş dakika olamaz, bu mümkün değil diyen Prof. Dr. Göldeli; “Doğru teşhis için hastayla konuşmamız lazım. Bunun için 10 dakika da yetmez. İdeal olarak 20 dakika hem hastanın öyküsünü dinlemek hem de gözlemlemek için gereklidir. Bizim doğru teşhis için hastayı bizzat görmemiz, gözlemlememiz, öyküsünü dinlememiz gerekir” dedi.
 
“Beslenme çok önemli”

“Beslenme çok önemli”

Beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Göldeli; “Akdeniz diyeti ile beslenme oldukça önemli. Yağdan uzak durarak meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Zararlı alışkanlıklardan uzak kalınmalı. Ayrıca sağlığın olmazsa olmazı ise hareket ve egzersiz. Düzenli şekilde her gün en az yarım saatlik düzenli egzersiz şart. Bunun da kesintisiz bir yürüyüş olduğunun altını çizmek isterim, biraz yürüyüp 10 dakika oturmak aynı anlama gelmiyor” ifadelerini kullandı.   

“Dikensiz ilaç yok”
Doktorlar tarafından önerilmediği sürece aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Göldeli; “Dikensiz ilaç yok. Her ilacın kendine göre yan etkisi var. Dolayısıyla aspirin başta olmak üzere hiçbir ilaç doktor kontrolü olamadan alınmamalı. Stent olan, bypass olmuş hastalar, kapak takılmış hastaların aspirin kullanması zaten zorunlu. Hiçbir rahatsızlığı olmayan kişinin bu tip ilaçları kullanması doğru değil” dedi.

Muhabir: Ayşegül Koç