Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Şirketi, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde, Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında ağaç kesim çalışmalarına başladı. Çevreciler, yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği iddiasıyla alanda eylem yaparak duruma tepki gösterdi. “Katil Cengiz Kaz Dağları’ndan Defol” sloganları atan grup, iş makinelerinin sahadan çekilmesini talep etti.
"Altın çıkaracaklar, bakır diye gizliyorlar"
Kazdağları Ekoloji Birliği, projeye ilişkin endişelerini dile getirerek, madenin yalnızca bakır değil, altın çıkarma amacı taşıdığını ileri sürdü. Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, “ÇED raporunda bakır olarak gösterilen projede, uluslararası raporlar ve fizibilite çalışmaları altın madenciliği yapılacağını ortaya koyuyor. Altını kimden saklıyorlar?” ifadeleri yer aldı.
Projenin, açık ocak madenciliği, atık barajı, kırma eleme tesisleri ve siyanür kullanımı gibi ağır kimyasal işlemleri içerdiği belirtiliyor. Çevre aktivistlerine göre, Halilağa köyü yakınlarında yer alan dev atık barajı bölgedeki yaşamı tehdit edecek. Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede kurulacak tesisin, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.
"Su kaynakları maden için tahsis ediliyor"
Projenin su ihtiyacı, Devlet Su İşleri (DSİ) ile yapılan anlaşma kapsamında, ÇED süreçlerinden kaçırılarak iki gölet inşa edilerek karşılanacak. Ayrıca, Çan ilçesinin önemli su kaynaklarından Kocabaş Çayı'ndan su temin edilmesi planlanıyor. Çevreciler, bu durumun bölgede su kıtlığını daha da artıracağını savundu.
"Yıkım durmazsa 1 milyon ağaç yok olacak"
Kazdağları Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle:
“Proje kapsamında; açık ocak, atık barajı, kırma eleme tesisi, pasa alanı, bitkisel toprak alanı, cevher stok şantiye alanı yer alıyor. Siyanür ve onlarca kimyasalın kullanılacağı zenginleştirme tesisi de var. Devasa büyüklükteki atık barajı, Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede. Yaşam alanları ile iç içe.
ÇED alanının neredeyse tamamı, 513,80 ha alan devlet ormanı statüsünde. Altın Bakır Madeni için önce, en az 100 dönümlük alanda bir şantiye alanı inşa edildi. Sonra ağaçlar kırmızı, mavi boyalarla işaretledi ve ardından da orman katliamına başladı. Şimdi de içinde binlerce canlıyı, tohumu barındıran bitkisel toprak sıyrılmaya başlanıldı. Yüzbinlerce ağaç ve içindeki tüm canlıları ile birlikte çok büyük bir orman ekosistemi tehdit altında.
Eğer bu yıkım durduramaz isek:
1 Milyona yakın ağaç katledilecek.
Proje bitişiğindeki Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köyleri yok olacak, onlarca köy olumsuz etkilenecek.
3 köyümüz verimli tarım alanı ile birlikte haritadan silinecek.
Projenin proses suyu ihtiyacı, DSİ ile şirket arasında yapılan protokol kapsamında, ÇED süreçlerinden kaçırılarak, ÇED kapsam dışı kararlar verilerek planlanan iki adet gölet ile sağlanacak. Ayrıca, yüzey sularının yetmeyeceği hesaplanarak, Çan İlçesi’nin can damarı Kocabaş Çayı (Granikos)’ndan derivasyon kanalı ile tesise su alınacak. Bölgenin zaten çok kıt olan ve yöre halkına yetmeyen tüm su varlıkları maden projesine tahsis edilecek. Bölgede kuraklık artacak.
Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek.
Köylülerin tarlaları kamulaştırma kararları kapsamında açılan davalarla gasp edilecek.