Mehmet Gürültü'nün Kemeraltı'nda gerçekleştirdiği 57 yıllık ahşap ustalığı, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin son temsilcilerinden biri olma yolunda ilerliyor. 

15 yaşında memleketi Gaziantep'te başladığı taburecilik mesleğini, 1974 yılında İzmir'e taşınarak sürdüren Gürültü, ilk dükkanını 1978'de Eşrefpaşa'da açtı. 

O dönemde taburelerini Eşrefpaşa'dan Kemeraltı'na taşımakta zorluk çeken Gürültü, bu nedenle atölyesini Kemeraltı'na taşıyarak 'Tabure ustası Antepli Mehmet Usta' unvanıyla tanındı. 

Uzun yıllardır mesleği büyük bir ustalıkla sürdüren Gürültü, ağacı tornada işleyerek ahşap tabure yapıyor.

“Sanatımı bırakmadım" tabure dükkanı

Mesleğe ilgisinin başlangıcını anlatan Mehmet Gürültü, "Babam beni nereye götürse oradan hep kaçtım. Bir ay çalışırdım, sonra başka yere giderdim. Ustam taburenin üstünde otururken, babam 'Bu oğlanı çırak alır mısınız? Nereye koyduysam sanattan kaçtı' dedi. 

Ustam bu teklifi kabul edince sanata öyle başladım. Askere gidene kadar bir daha hiç sanattan kaçmadım. Askerliği bitirdim, geldim. 

Gaziantep'te bir sene kadar devam ettim, daha sonra İzmir'e taşındık. İzmir'de de sanatımı bırakmadım" dedi.

1988 yılında meydana gelen bir kaza sonucu sol gözünü kaybettiğini ifade eden Mehmet Gürültü "Bu olaydan sonra bir sene ara verdim sonra sanatıma devam ettim. 

Parmağımı da model çıkarırken komşunun planyasına kaptırdım. Bir sene de onun için ara verdim, çok zorluklar yaşadım ama mesleğe devam ettim" diye konuştu.

“Ayda 100-150 tane sipariş alırdık”kemeraltı tabure dükkanı

Mehmet Gürültü, "İzmir'e ilk geldiğimizde evin altında tabureleri yapardım, babam satardı"  diyerek mesleğin başlangıcını "Babam elinde 3-4 tane tabure götürürdü, 5 dakika sonra geri gelirdi. 

Yolda giderken tabureleri isterler, sipariş verirlerdi. 10 tane daha çıkarırdım, babam yine götürür satardı. 1978'de Eşrefpaşa'da dükkan açtık. 

Bodrum, Marmaris, Kuşadası'ndan kafe sahipleri, tatilciler gelip sipariş verirdi. Eskiden işler çok güzeldi. Ayda 100-150 tane sipariş alırdık, mal yetiştiremezdik. 

Her yerden de sipariş alırdık. Şu anda o kapasite yok. 5-15 tane sipariş alıyoruz. Yazdan yaza 50 tane satarsan satarsın. 
Tabureleri çay ocağı ve kafeler alıyor, evlerinin balkonlarına ve iş yerlerine de alıyorlar. Tabure ustası Antepli Mehmet Usta dedikleri zaman arayıp buluyorlar." sözleriyle ifade etti.

Gürültü, eski zamanlarda yargıç tokmağı da yaptığını belirterek, "Haftada 30-40 tokmak yapardık, şimdi kalmadı. Zeytin tokmağı yapardık. Hiçbir tanesi yok. 

Sanata heves eden insan kalmadı. Yaşlandım, gözüm de görmüyor. Seneye bu bırakmayı düşünüyorum. Senelerimi verdim, bir kişiyi yetiştirsem ne mutlu olurum ama kimse heves etmiyor" dedi.

Kaynak: DHA