YAŞAM HABERLERİ

Kızamık nedir? Belirtileri nelerdir?

Kızamık, kızamık virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve genellikle uzun sancılı bir süreci kapsayan hastalıktır. Enfekte bir kişiye temas, ya da aynı ortama maruz kalınması halinde ortaya çıkan hastalık 10-12 gün sonra kendisini göstermeye başlamaktadır.

Belirtileri genellikle yüksek ateş ve öksürük ile ortaya çıkan hastalığın vücutta kalma süresi ise 7-9 gün arasında gösterilebilmektedir. Burun akıntısı, iltihaplı gözler ve geçmeyen öksürük ile kendisini gösteren süreç içerisinde çok dikkatli olunması, hasta kişinin izole edilmesi ise oldukça önemlidir. Çok sayıda kişinin hastalanmasına sebep olabilen ve özellikle bağışıklık sistemini çok hızlı bir şekilde etkileyeceği için vücut direncinin de düşmesine sebep olabilmektedir. Kızamık sebebiyle zature, orta kulak iltihabı, beyin iltihabı gibi pek çok farklı hastalığın ortaya çıkması da muhtemel olarak görülebilmektedir.

Kızamık Nasıl Bir Hastalıktır?

Ağır belirtileri bulunan ve bulaşıcılık oranı ile dikkat çeken kızamık hastalığı virüs kaynaklı bir enfeksiyon yayılımı olarak da kabul edilebilmektedir. Özellikle hasta olan herhangi bir kişi ile temas edildikten en az 7-12 gün aralığında bir zaman sonrasında kendisini gösteren ve hava yolu ile bulaşma olasılığı yüksek bir hastalık olarak da tanımlanabilmektedir. Döküntü ve halsizlik, yüksek ateş, yoğun boğucu bir öksürük ile de kendini gösterebilmesi ise farklı lezyonlar ortaya çıkartabilmektedir.  Kol ve bacaklarda, sırt ve yüz bölgesinde çok daha yoğun olarak gözlemlenen sivilce şeklinde kırmızı lezyonlar genellikle alerji ile karıştırılabilse de bariz farklılıklarda kendisini gösterecektir.

Kızamık Nasıl Anlaşılır?


Yoğun belirtileri ile dikkat çeken ve çok yoğun bir süreç olarak gözlemlenen kızamık belirtileri yoğun bir şekilde kendisini gösterecektir. Özellikle gözlerde iltihaplanma, kollara ve bacaklardan ayaklara doğru süregelen kırmızı döküntüler sonucunda burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve yüksek ateşle birlikte iştah kaybı, ağız içinde çıkan yaralar da gözlemlenebilmektedir. 

Kızamık ve Alerji Nasıl Ayırt Edilir?
Belirtileri ile alerjiyi anımsatan bir hastalık olarak farklarını ortaya çıkartabilecek de pek çok ayrıntıya sahip olduğu bilinmektedir. Kızamık ve alerji arasındaki farklar arasında en belirgin olan detay yüksek ateş ve geçmeyen öksürük gösterilebilmektedir. Halsizlik diş etlerinde beyaz noktalar çıkmasının yanı sıra tüm vücuttan yoğun döküntüler gözlemlenmesidir. 
Alerjik reaksiyon genellikle 2-3 gün içerisinde geçerken kızamık ve alerji arasındaki farklar tam da bu noktada anlaşılabilecektir. Hızlı bir şekilde yayılan döküntülerden sonra 10 gün geçmeyen ateş ve öksürük de meydana gelebilmektedir.

Kızamık Hastalığına Ne İyi Gelir?


Kızamık hastalığı süresi içerisinde pek çok iyi gelebilecek olan pek çok farklı etken gözlemlenebilmektedir. Antiviral bir tedavisi bulunmayan hastalığın vücuttan hızlı bir şekilde virüsleri uzaklaştırabilmesi için bol sıvı alımı yapması da çok önemlidir. Sıvı alımı özellikle yüksek ateş olduğu zamanlarda kaybedilen sıvıyı geri kazanabilmek içinde dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Aynı zamanda hızlı bir şekilde iyileşme görebilmek için beslenme düzeni ve takibine de dikkat etmenin önemi oldukça büyüktür. 

Kızamık Olmamak İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?
Kızamık hastalığına yakalanmamak için alınması gereken önlemler arasında en güvenli yol kızamık aşısı olmaktır. 2 doz halinde yapılan aşılamanın %  93 oranında koruma sağladığı bilinirken hastalığın bulaşacağı düşünülen kişilerden uzak durulması ise oldukça önemlidir. İzolasyon sağlayarak ve özellikle çocukların bulunduğu ortamlarda salgın süreci içerisine girildiyse mutlaka çok daha iyi bir şekilde korunmaya özen gösterilmelidir. 

Kızamık Hastalığı Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çok hızlı bir şekilde yayılabilen ve ağır virüslere sahip olan kızamık hastalığı süreci içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı mutlaka izole olabilmektedir. Hasta kişinin kendini izole edebilmesi oldukça önemliyken aynı zamanda dikkatli bir şekilde beslenmeye ve bol sıvı alımına da özen göstermenin etkileri çok büyüktür. Geniş kapsamlı bir korunma süreci sayesinde 10 gün içerisinde hastalığın iyileşme göstermesi beklenmektedir. 
 
Kızamık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Viral bir enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan kızamık sebebiyle ortaya çıkan pek çok farklı sonuç sebebiyle ağır belirtiler yaşayabilmek mümkün olabilir. Hastalık sürecine dair detayların öğrenilmesi ise oldukça önemlidir. 

Kızamık yetişkinlerde görülebilir mi?
Bulaşıcı ve ağır etkileri bulunan bir hastalık olan kızamık hastalığı hiç geçirmemiş ve aşılanmamış yetişkinlerde de sıklıkla görülebilmektedir. Basit üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte bulaşabilen bir hastalık olarak süreci yaşayan kişilerin izole olması ise çok daha hafif bir şekilde atlatabilmek adına doğru adımlar olacaktır.

Kızamık olan kişiler duş alabilir mi?
Kızamık genellikle yüksek ateş ve ağır öksürük nöbetleriyle kendisini gösterecektir. Duş almak vücudun hafiflemesine, ateşin olması gerektiği şekilde düşmesine yardımcı olacağı için önerilen yöntemlerden biridir. 

Kızamık kan testinde çıkar mı?
Yoğun deri döküntüsü ve ağız içinde çıkan lekeler ile de kendisni gösterebilen kızamık kan testi ile kesinleştirilebilir. Farklı hastalıklarla karıştırılmaması adına ise kan testi uygulanması önerilmektedir. Sürüntü ve kan testi yapılarak anlaşılan hastalığın bulaşıcı olması sebebiyle hasta kişinin izole olmasına özen gösterilmelidir.