BDDK verilerine göre KOBİ kredilerinde takipteki alacak oranı yüzde 1,87’ye çıkarken, toplam ticari kredilerin takipteki alacak oranı yüzde 1,49 seviyesinde oluştu.

Türkiye ekonomisinde KOBİ’ler üretim, istihdam ve ihracatta oldukça büyük bir yer kaplıyor. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para politikası ticari işletmelerin krediye erişiminde sıkıntılar yaşatıyor. Bu sıkıntıları en fazla yaşayan ise küçük ve orta ölçekli işletmeler.

Ekmekte fahiş ücretlere ceza yağacak! Fahiş fiyat artışına 1 milyon liraya kadar ceza Ekmekte fahiş ücretlere ceza yağacak! Fahiş fiyat artışına 1 milyon liraya kadar ceza

Türkiye ekonomisinde KOBİ’ler üretim, istihdam ve ihracatta oldukça büyük bir yer kaplıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri KOBİ kredilerinde takipteki alacak oranının son 1 yılda arttığını, ticari kredilere göre ise çok daha yüksek seviyelere işaret ettiğini gösteriyor.

Verilere göre 27 Eylül ile biten hafta itibariyle ticari kredilerde takipteki alacak oranı yüzde 1,49 iken KOBİ kredilerinde bu oran yüzde 1,87 seviyesinde. KOBİ’lerde son bir yıllık süreçte kredi hacmi yüzde 30,7 artarken takipteki alacak miktarı yüzde 40,2 artış gösterdi.

En hızlı artan ölçek küçük işletmelerde 

BDDK aylık verileri KOBİ’lerin ölçeklerine göre ayrıntılandırıyor. Bu veriler en son ağustos ayı sonu itibariyle açıklandı.

BDDK aylık verilerinden yapılan hesaplamalar ise KOBİ’ler arasında takipteki alacak oranı en hızlı artan ölçeğin küçük işletmeler olduğunu ortaya koydu. BDDK aylık verilerine göre ağustos sonu itibariyle toplam KOBİ kredilerinde takipteki alacak hacmi 68 milyar 740 milyon lira.

Mikro işletmelerde takipteki alacak hacmi 21 milyar 365 milyon lira, küçük işletmelere kullandırılan kredilerde 22 milyar 489 milyon lira ve orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan kredilerde takipteki alacak miktarı ise 24 milyar 885 milyon lira seviyesinde bulunuyor. KOBİ kredi hacmi ise aynı ay 3 trilyon 858 milyar 231 milyon lira. Mikro işletmelerde bu kredinin 1 trilyon 125,5 milyar lirası, küçük işletmelere 1 trilyon 170,6 milyar lirası, orta ölçekli işletmelere ise 1 trilyon 562,1 milyar lirası kullandırılmış durumda.

Verilerden yapılan hesaplamalara göre bu yıl ağustosta toplam KOBİ kredilerinde takipteki alacak oranı yüzde 1,78, mikro işletmelerde yüzde 1,89, küçük işletmelerde yüzde 1,92, orta ölçekli işletmelerde ise yüzde 1,59 seviyesinde bulunuyor. Geçen yıl aynı aya göre küçük işletmeler haricinde tüm ölçeklerde takipteki alacak oranı geriledi.
 

Kaynak: Haber Merkezi