Kışın Soğuk Havalarıyla Birlikte Komşuluk Kavgaları Isındı
Soğuk kış günlerinde artan doğal gaz faturaları, vatandaşları zor durumda bırakırken, beklenmedik bir sorun da gündeme geldi. Bazı vatandaşların, ısınma masraflarından kaçınmak için kombilerini kapatması, diğer komşuların faturalarını yükseltti. Bu durum, hukuki boyutlara taşınarak komşuluk ilişkilerini gerdi.
Kombisini Kapatmak, Komşuya Zarar Vermek Olabilir
Uzmanlara göre, apartman dairelerinde merkezi ısıtma sisteminin olduğu durumlarda, bir dairenin ısınmaması diğer dairelerin daha fazla enerji tüketmesine neden oluyor.
Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Avukat Kenan Demirezen, kombisini çalıştırmayan komşuların, diğer kişilerin doğrudan maddi zararına yol açabileceğini belirtti. Demirezen, "Eğer bir kişi, komşusunun kombisini çalıştırmaması nedeniyle daha yüksek doğal gaz faturası ödüyorsa, bu farkı hukuki yolla talep edebilir" dedi.
FATURA FARKI TALEP EDİLEBİLİR
Avukat Demirezen, kombisini kullanmayan komşular nedeniyle doğal gaz faturaları artan kişilerin, bu artışı tazmin yoluyla geri alabileceklerini vurguladı. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi ve Medeni Kanun'un ilgili hükümleri çerçevesinde, hak sahiplerinin mahkemeye başvurarak bu farkı talep edebileceğini belirtti.
Demirezen, "Eğer bir kişi bin lira, bin 500 lira doğal gaz faturası ödüyorken, komşusunun kombisini çalıştırmaması yüzünden faturası 2 bin lira, 3 bin lira, hatta 5 bin lira gibi yüksek rakamlara çıkarsa, mahkemeye başvurabilir" dedi.
KOMBİYİ YAKMAYAN KOMŞUYA DAVA ŞOKU
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, her bir kat maliki ve kiracısının iyi niyetle ve dürüstlük kurallarına uygun hareket etmesi gerektiğini hatırlatan Demirezen, bir komşunun ısınmayı ihmal etmesinin, diğer komşulara maddi zarar verdiği durumlarda, hukuki süreç başlatılabileceğini belirtti. Özellikle kasıtlı hareketler, zarar tazminatını gündeme getirebilir.
İlk adımın apartman yönetimine başvurmak olduğunu söyleyen Demirezen, yönetim tarafından çözüm sağlanamazsa, mahkemeye başvurulması gerektiğini ifade etti. Mahkeme sürecinde zarar tespitinin yapılacağını ve kusurlu bulunan komşunun zarar tazminatını ödemek zorunda kalacağını belirtti.